Теменужка Петкова препоръча на бизнеса двустранни договори за електроенергия

Теменужка Петкова препоръча на бизнеса двустранни договори за електроенергия

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова препоръча на бизнеса да купува ток на базата на двустранни договори. "Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват", каза тя в парламента.

По отношение на голямата разлика в цените на енергийната борса през последните дни Теменужка Петкова отбеляза, че


държавата спазва стриктно нормите,


които са разписани в Закона за енергетиката. Тя припомни, че след промените в закона от минатата година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгуват само на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Освен това предприятията от държавната енергетика осигуряват приблизително 60% от търгуваната електрическа енергия на борсата. Останалите се осигуряват от други производители и търговци на ток. Според нея за получилото се като флуктуации в първите няколко дни на месец юли, компетентен орган е КЕВР. Тя добави, че всеки имащ доказателства за манипулиране на борсата може да се обърне към регулатора.

„БНЕБ работи както всяка една друга борса в Европа. Това е пазарът. Знаете той има две страни - търсене и предлагане", допълни Теменужка Петкова. Тя смята, че


големите разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са драматични.


Според нея проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на базата на двустранни договори купуват само от предния ден.

"Ако има някакво напрежение по отношение на цената, трябва да е ясно, че тя се отнася единствено и само за платформа "Ден напред", заяви Теменужка Петкова. Тя уточни, че има още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в рамките на деня.

Според министъра на енергетиката в момента няма нужда от законодателни промени, заради колебанията на борсата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.