Теменужка Петкова поиска по-дълъг срок за обжалване на сметките за парно

Теменужка Петкова поиска по-дълъг срок за обжалване на сметките за парно

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че ще поиска удължаване на срока за обжалване на изравнителните сметки от топлинните счетоводители.

Това каза тя на изслушването на министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, "Булгаргаз", Фонда "Сигурност на електроенергийната система" и топлофикационните дружества относно връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна енергия в ресорната комисия на парламента в днес.

Министърът поясни, че ще поиска това от Асоциацията на топлинните счетоводители. Петкова обяви, че министерството на енергетиката досега са получили 165 жалби, като основно те са от абонати на Топлофикация - София и на топлинните счетоводители. Тя уточни, че немалко абонати са получили изравнителните си сметки след указания срок 31 юли и това ги е затруднило да подадат жалбата си.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов цитира пример с абонат, плащащ на равни вноски е получил двойна сметка. Той подчерта, че фактурите трябва да са по ясни за потребителите. Александър Александров, изпълнителен директор на столичното дружество каза, че до стотинка сумите, определени за ретроактивното приспадне ще отидат при потребителите. Той съобщи и за намерението на Топлофикация София да опрости фактурите, които изпращат на абонатите.

Междувременно от ресорното министерство съобщиха, че ще извършат извънредна проверка на столичната топлофикация и шест от компаниите, които извършват дейността дялово разпределение на топлинната енергия на територията на гр. София, в това число: „Техем Сървисис” ЕООД, "Бруната" ООД, "Нелбо" АД, "Термокомплект"  ООД, "Топлоконтрол"  ООД, "МХ Елвеко" ООД.

Целта на проверката е да установи дейността на тези дружества свързана с прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия. Проверката ще бъде извършена в срок от 15 работни дни. Наред с това, с оглед постъпилите в Министерството на енергетиката сигнали от клиенти на топлофикационни дружества, свързани с предоставяне на изравнителни сметки от топлинните счетоводители след нормативно установения срок 15 юли т.г.., министърът на енергетиката отправи препоръка към Асоциацията на топлинните счетоводители за предприемане на необходимите действия с цел тези топлинни счетоводители да предоставят възможност за изпращане на възражения/рекламации във връзка с получените изравнителни сметки в срок до 30.09.2020 г. включително.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.