Теменужка Петкова: Няма да се търсят метални полезни изкопаеми в Св. Никола

Теменужка Петкова: Няма да се търсят метални полезни изкопаеми в Св. Никола

Дружеството, получило разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми, в площта Св. Никола, се е отказало от правомощията си. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос.

През декември 2019 г. фирма-изпълнител получава разрешително за търсене и проучване на полезни изкопаеми в площ Св. Никола, разположена на територията на две области (Стара Загора и Пловдив) и пет общини (Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Братя Даскалови и Брезово). Полученото разрешение за дейности обаче предизвиква обществено недоволство поради опасения за околната среда и вредите от евентуално открити находки.

Петкова посочи, че не е имало становища, с които да се прекрати издаването на разрешение. “Министерство на енергетиката е изпълнило разпоредбите, а решението е обнародвано в Държавен вестник”, посочи ресорният министър. В предвидения срок от 14 дни пък не е имало жалби срещу издадения акт.

Заради нарастващото обществено недоволство фирмата сама се отказва от договора за търсене и проучване. “Към настоящия момент потенциалният концесионер е оттеглил своето предложение, депозирал е официално писмо и разрешението е оттеглено”, увери Петкова, като показа и официалното писмо за оттегляне на предложението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.