Теменужка Петкова: До 2050 г. България ще използва въглищните електроцентрали

Теменужка Петкова: До 2050 г. България ще използва въглищните електроцентрали

Въглищните електроцентрали са от стратегическо значение както за енергийната, така и за националната сигурност на България и тяхната експлоатация ще продължи с хоризонт до 2050 г., изтъква енергийният министър Теменужка Петкова в писмо - отговор на депутатски въпрос относно ангажиментите на правителството по отношение на минно-енергийния комплекс "Марица изток" и енергийния преход, с който се ангажира Европейския съюз (ЕС), пише Investor.bg.

Според Петкова България използва в „максимална степен“ съществуващия потенциал на местните въглища в страната при спазване на екологичните изисквания, като те осигуряват ресурс за производство на електроенергия за следващите 60 години. „Тези централи произвеждат 46% от цялата електрическа енергия в страната, като през зимата този процент достига 60 на сто“, изтъква министърът.

По нейните думи „В тази връзка и усилията на правителството са насочени към това тези централи да продължат своята работа. Тази политика на правителството е ясно посочена и в разработения… Интегриран национален план за енергетика и климат, който обхваща периода 2021-2030 г., с перспектива до 2050 г.“, посочва още енергийният министър.

По нейните думи в Плана, който е одобрен от Европейската комисия (ЕК), ясно е посочено, че до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., България ще продължи да използва потенциала на топлоелектрическите централи, произвеждащи електроенергия от въглища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.