Теменужка Петкова: 7 блок на АЕЦ

Теменужка Петкова: 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е част от цялостната диверсификация на източниците

Премахването на студения резерв е по искане на Еврокомисията

Строежът на седми блок в Козлодуй е за продължаване на диверсификацията на енергийните източници у нас. Срокът за доклада е 31 януари 2021. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Канал 3.

Тя отбеляза, че премахването на Студения резерв в досегашното му изражение е по препоръка на Европейската комисия. При необходимост от допълнителни количества електроенергия, ЕСО определя количеството студен резерв, което трябва да се предостави. По закон той трябва да произлезе от най-голямата топлоцентрала, която към момента е  ТЕЦ "Марица-изток 2". 
 "Енергетиката е структуроопределящ отрасъл с огромно значение за България. За нас са важни централите на въглища. В България преходът към безкарбонова енергетика трябва да бъде направен плавно и справедливо", коментира Петкова. В Плана за устойчивост и възстановяване са предвидени 3 млрд. лв. за енергийна ефективност. Те ще са част от стълба "Зелена България".
Дългосрочният план на правителството има за цел да възстанови икономиката, но и тя да се развива устойчиво десетилетия напред, подчерта Петкова. Той е първа крачка за нисковъглеродна икономика.
По отношение на либерализацията на пазара на ток за стопанските субекти, Петкова отбеляза, че от 1 октомври всички стопански субекти са на свободния пазар. Преместили са се 15%, а останалите са служебно разпределени. От 1 юни 2021 отпада административната санкция по отношение на цената на електроенергията. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.