Телетата елитни, стековете ни  евтини
2

Заради липса на ресторанти Мишлен

Телетата елитни, стековете ни евтини

Не чакайте печалба, ако гледате животните, а не ги угоявате

Телешки стекове на цени от 199 лв. за кг е все още мисия трудна за България. Въпреки че вече има много американски фирми, които внасят и продават това месо дори и по интернет, българските говедовъди такива цени не могат да постигнат.

Начин на отглеждане
Това каза легендата в новото месодайно говедовъдство Младен Радев. Въпреки големите инвестиции, повечето от тях трудно реализират елитното месо на българския пазар на цени, каквито заслужават и биха искали. Една от основните причини е високата себестойност, скоято работят, каза Радев. Все още виждам, че повечето от фермерите гледат животните, а не ги угояват. Угояването изисква специален начин на хранене, както и внимателен подбор на породите и работа върху генетиката на стадата. Защото храната заема най-висок процент в себестойността. А от нея зависи и качеството на месото.
Мраморирано месо
В България все още няма мраморирано месо, което всъщност е ценното и скъпото, обясни Радев, който притежава кланица. Това е телешкото, което е омазнено, докато у нас все още популярно е розовото телешко без мазнини, като резултат от традициите в кухнята и развъдната дейност от времето на соца. Дори и да има фермери, които успяват да отгледат такива животни, те много рядко могат да го продадат като такова. Няма развит пазар и вкусове. От една страна. От друга няма ресторанти, които да са постоянни клиенти за него.
Звезди
Така например в големите градове има снобарски и скъпи заведения. Те обаче не развиват кухня със собствена физиономия . Понякога в листите си могат да включват скъпи ястия и скъпи вина, но това не е традиция, която да очертава стила на съответния ресторант. Това пък се отразява и на производителите на месо. Те нямат устойчив и стабилен пазар, който да ги кара да инвестират и държат на определено качество.
За да не загубят повечето от тях предпочитат да продават отбити телета на сигурен пазар какъвто е Косово. Защото тези инвестиции трябва да бъдат „избити“ по някакъв начин, обясниха експерти от развъдната асоциация за месодайни животни. В момента най- големият търговец на телешко е косовец. Нашите телета се изнасят живи и се доугояват там.
Цена
Минималната цена на едро на родните стекове е е 20 лв. за прясно месо. А в магазините би трябвало да върви по 26-27 лв за килограм, според Радев. Вносът от САЩ в същото време е от 50-60 лв. нагоре за килограм. Има такива, които стигат и до 200 лв. за килограм.
Абърдийн ангус
Смята се, че породата абърдийн ангус е тази, която дава най- добрите и елиитни стекове. Може би затова повечето от фермрет, които решиха да се занимават с месодайно говедовъдство инвестираха най-много в такива стада. Все още обаче сивият сектор е твърде голям и една отосновните пречки за нормалното развтие на сектора. Според Радев той достига над 80%. Най- добрите абърдийни са ирландските, убеден е Нкоай Димов от Ямболско. Неговата ферма може да се изплозва за учебен център, защото е събрала по-известните породи в месодайното направление в света като лимузини, абърдини и сементали.

Месото зрее при 2 градуса

За да е вкусен стекът, месото трябва да е омазнено, тоест мраморирано, разказва фермерът Николай Димов пред АгроПловдив. Животното трябва да е на високопротеинова диета.
След това премиум месото трябва да узрее. Поставя се в специална камера, в която се държи при температура от 0 до 2 градуса при влажност между 75-80 %. Зрее между 20 и 40 дни. Колкото повече зреят толкова по-крехки стават стековете. След това се пекат на загрята скара минимум пет минути и са готови, разказва Николай Димов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.