Съпругата на съдия №1 Лозан Панов има криминална регистрация в масивите на МВР. Това е неоспорим факт, доказан с официален документ от Министерството на вътрешните работи. Оказва се, че преписката не е запазена и не може да се установи какво точно е извършила Панова преди 15 г., но отбелязването й през 2004 г. в заявителски материал като извършител на хулигански действия – съпротива на орган на властта - престъпление по чл. 325, алинея 2 от Наказателния кодекс, е останало.

 

В два материала през 2017 г. вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ изнасят пред обществеността това обстоятелство. Същото е важно, защото очевидно е послужило на бившия правосъден министър Христо Иванов да определи Панова като Черен лебед при обсъждане от задкулисието на кандидатурата на съпруга й Лозан Панов за президент. Вместо гузно да замълчи, да се извини и да признае нещо, което сама е извършила, Елисавета Панова най-нагло реши да се представя за жертва и да използва цялата магистратска мощ на подчинение на съпруга й, за да изпроси индулгенция, да се саморазправи с неудобните медии, а и да получи десетки хиляди левове от издател, който, позовавайки се на абсолютно верен факт, просто е информирал читателите си.

Сигурна в успеха още на първа инстанция, Панова и адвокатът й Георги Атанасов – член на ръководството на партията на Иво Прокопиев „Дай, България“, изобщо не оспорват

издаденото от МВР удостоверение, от което лъсва истината за нея

Изненадващо за тях съдийката от Софийския районен съд Мария Запрянова, очевидно рискувайки кариерното си израстване, но пък спазвайки закона, с пределно мотивирано и обосновано решение отхвърля изцяло претенцията на Панова. Изглежда, шокът за задкулисието е бил пълен, подобен на този, който изживяха със съдебните решения, потвърдили глобата от 1000 лева за неподадената от Лозан Панов имуществена декларация пред Сметната палата, защото изпъстрената с обиди и безсилие въззивна жалба, в която се съдържат откровени заплахи към следващата съдебна инстанция - че ако потвърди решението на районния съд, ще се превърне в „съучастник на престъпление“, може да послужи като урок за неуважение към съда. Този пасквил обаче много точно е показвал какво всъщност ще последва в Софийския градски съд – просто нещата няма да бъдат оставени вече на случайността, а шпицкомандата от присъдружни на Панов съдии ще бъде активирана в защита на жена му.

Делото в СГС е образувано през 2018 г. и е разгледано на 12 април 2019 г. В съдебния състав напълно „случайно“ се оказва

съдия Красимир Мазгалов, изключително близък до Лозан Панов

и част от ръководството на грантовия Съюз на съдиите в България. Скандалното е, че първоначалните съдии по това дело са били изцяло подменени с трима нови магистрати, между които е и съдия Мазгалов. Впоследствие същият е определен и като докладчик, тоест човека, който трябва фактически да напише съдебното решение.

От текста на съдебното решение става ясно, че няма как да се заобиколи фактът на кримирегистрацията на Бети Панова, но със завидно правно жонглиране с понятията Мазгалов неглижира това и обвинява „Телеграф“ и „Монитор“, че са наклеветили Панова. Основната му „теза“ е, че преписката е била прекратена от прокуратурата с отказ да бъде образувано наказателно производство. Вестниците обаче никога не са твърдели, че жената на Лозан Панов е осъдена, напротив, изрично са отбелязали в публикациите, че същата не е понесла отговорност за действията си.

Още по-скандално е обстоятелството, че в същия ден, в който делото е разгледано и е обявено за решаване, специализираният юридически сайт „Правен свят“ публикува писмо-отговор на управителния съвет на Съюза на съдиите, в което се изразява позиция по конкретно изявление на Елисавета Панова по телевизия bTV, в което същата определя като „извращение с правото“ влязло в сила съдебно решение на Административен съд – София, с което съпругът й Лозан Панов, председател на ВКС, е осъден да заплати 1000 лева глоба заради неподадена имуществена декларация пред Сметната палата. В това писмо управителният съвет на Съюза на съдиите (тоест и самият Красимир Мазгалов като член на този ръководен орган, формиращ волята му) счита, че „упражняването на правото на мнение на частни лица, насочено срещу всяка една от властите, трябва да бъде поощрявано и защитавано активно и по възможност незабавно. Критичната гражданска позиция и отстояването й е желана почва за всяко демократично общество“. Така на практика съдия Красимир Мазгалов като член на УС на ССБ е изразил позиция в защита на една от страните по конкретно дело, по което същият е докладчик.

„Телеграф медиа“, като издател на „Монитор“ и „Телеграф“, е изготвил надлежен сигнал, в който са описани с подробности връзките между Съюза на съдиите, Лозан Панов и адвоката на Бети Панова – Георги Атанасов. Сигналът вече е отправен до Европейската комисия, Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС, които са запознати със случая, и предстои разследване на недопустимите зависимости в съдебната ни система, довели до „изпирането“ на съпругата на съдия №1.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Слънцето ще ни топли и днес

Днес ще е слънчево, след пладне над Северна България ще има разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 19 и 24 градуса.

Дезинфекцираха с нанопрепарат Медицински университет в Пловдив

Дръжки на врати, компютри, санитарните възли, работни плотове, седалки и често докосвани повърхности в сградата на Ректората на Медицински университет в Пловдив бяха хигиенизирани с двукомпонентен течен дезинфектант за дълготрайна защита от вируси, микроби и бактерии.

Безпрецедентно: Без върба за Цветница, ползваме миналогодишния Благодатен огън

Църквата раздава маски за Великден (ОБЗОР)

Безпрецедентно: Без върба за Цветница, ползваме миналогодишния Благодатен огън

  • Борисов: Ще покрием загубите от продажба на свещи

  • Тестовете показаха – далеч сме от стадния имунитет