МВР и прокуратурата непрекъснато получават обаждания на горещия телефон, разкрит за сигнали срещу организираната престъпна група, ръководена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В момента той се намира в Обединените арабски емирства, където бе задържан, след като бе обявен за издирване по 7 обвинения. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

„Непрекъснато звънят хора. Колегите анализират и проверяват сигналите“, каза той, но отказа да разкрие за какво точно са сигналите, които се получават на телефоните в МВР за Божков. Маринов заяви, че не вижда вина в МВР и ГДГП за бягството на Божков, като поясни, че към момента, когато е напуснал страната, не е бил обявен за издирване.

Междувременно прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов

да бъде направена проверка на колекцията от антики

на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков.

Върховната административна прокуратура се самосезира по повод спазване административно-правните норми на Закона за културно наследство относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия", се казва в официално съобщение, разпространено от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев. Както вече стана известно, това е фондацията, която стопанисва колекцията на хазартния бос, в която има около 3000 предмета, събрани от 2005 година насам.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства по произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложено на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му. Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца, заявиха още от държавното обвинение.

„Обмислят се

законови промени относно регистрацията

на частните колекции“, пък обяви малко по-късно културният министър Боил Банов в кулоарите на НС. Той уточни, че има формирана работна група с участието и на представители на МВР, която трябва да прецизира текстовете и условията за прозрачност. От думите на Банов стана ясно, че именно вратичка в закона е позволила на Божков да не предаде за регистрация 2700 предмета от личната си колекция.

Банов поясни, че отделно от тях са регистрирани само 212 , които са част от частния му музей, и именно те са пътували на изложби в страната и чужбина. Това е станало още през 2008 г. Останалите 2700 не са минали през анализ и категоризация. Преди години той е подал заявление, че иска да се направи такава, но самият процес не е завършен, тъй като самите предмети не са били предадени на регионалния исторически музей. Причината се крие във факта, че в Закона за културното наследство нямало краен срок за това, нито пък краен срок за приключване на целия процес по регистрация. Именно това сега ще нищи и работната група, даде да се разбере Банов. Какъв краен срок трябва да се въведе, трябвало да кажат експертите.

Иначе Банов заяви, че предметите от личната колекция на Божков може да се окажат повече от 2700. Двата месеца ще стигнат само за документалната проверка - от къде са купени, как са придобити и др., но не и за самата идентификация.

По време на проверката пък

трябва да се разбере какъв е произходът на предметите

дали са изключителна ценност, каква е реалната им стойност и дали са истински. Ако има съмнения за автентичността за някои от артефактите, то анализът вероятно също ще отнеме повече време от 2 месеца и вероятно ще се наложи да ги изпратят за анализ в европейски лаборатории. Дали обаче някои от ценностите са незаконно придобити, Банов не се нае да коментира. Даде да се разбере, че държавата няма способи как да накара някой колекционер насила да предостави своите предмети за анализ и регистрация. На въпроси защо частната колекция на Божков не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов бе лаконичен: "Частната собственост е неприкосновена. Описано е в конституцията. Няма как да я проверяваме".

Окончателно: забраниха частните лотарии

Организацията на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ще може да се прави само от Българския спортен тотализатор. Това приеха на второ четене депутатите със Закона за хазарта. Точката влезе като допълнителна в дневния ред на парламента, а промените минаха без дебат в залата.

Според поправките от деня на влизането в сила на закона, след обнародването му в "Държавен вестник" се прекратяват лицензите на досегашните организатори на лотарийни игри, а не както беше замислено първоначално да има 3 месеца преходен период и след това да бъде отнет лицензът. Отпадна и предложението на вносителя на текстовете Валери Симеонов за срок от 30 дни от влизането в сила на закона, организаторите на лотарийни игри да внесат банкова гаранция в полза на Държавната комисия по хазарта в размер на неизплатените печалби. С промените още се забранява продажбата на билети в радиус от 300 метра от учебни заведения и детски градини, както и продажбата на билети в нелицензирани обекти.

Ще могат обаче да се продават на обособени собствени щандове или будки на спортния тотализатор, на които продавачът е на договор към тотото. Това означава, че пак ще може да се продават в супермаркети и подобни, но ще трябва да имат специално обособено място, а не на касите. В монета такъв казус има с Български пощи, където в тях има щанд на спортния тотализатор и се продават билети.

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декември 2020 г., като по-късно Симеонов обясни, че срокът за унищожаването на билетите бил толкова дълъг, тъй като разпространението било голямо. Наградите на спечелилите досега, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат по правилата на съответната игра, гласи окончателният текст.

По-късно пред журналисти в НС Симеонов каза, че се очаква обнародването и влизането в сила на закона да бъде още следващата седмица и за това посъветва гражданите да спрат да си купуват талони. Той обясни, че няма да има държавни гаранции за изплащане на печалбите, тъй като това са частно-правни отношения. Симеонов разясни, че в първоначалния вариант на закона били заложени такива гаранции, но по време на разискванията в крайна сметка депутатите преценили, че държавата не е редно да се меси. По думите му всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предлагат глобата за бягство от карантина да е 1000 лева и спиране на партийните субсидии

ГЕРБ с нови поправки в закона за извънредното положение

Предлагат глобата за бягство от карантина да е 1000 лева и спиране на партийните субсидии

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

При възможност Израел ни праща тестове

Борисов пред Нетаняху: България може да произвежда 1 млн. маски седмично

При възможност Израел ни праща тестове

На базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред израелския си колега Бенямин Нетаняху в телефонен разговор, съобщиха от "Дондуков" 1. Двамата лидери обсъдили актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерки за справяне със заболяването.

Кандидатът на младежкото ДПС оглави Европейската либерална младеж

Кандидатът на Младежко ДПС – Антоанета Асенова – бе избрана за председател на Европейската либерална младеж (LYMEC). Това се случи по време на първия дигитален конгрес на организацията, в който участваха 130 младежи, съобщиха от офиса на евродепутата Илхан Кючюк. Младите либерали избраха също така членове на ръководството и делегати на предстоящия конгрес на АЛДЕ партията, който ще се проведе през есента в Стокхолм, Швеция. Сред избраните делегати за предстоящия конгрес е и членът на Младежко ДПС Танзер Юсеинов.