Телефон 112 прегря от сигнали (ВИЖТЕ ЗА КАКВО)

Телефон 112 прегря от сигнали (ВИЖТЕ ЗА КАКВО)

Общо 14 338 сигнала за домашно насилие са получени на единния европейски номер 112 от началото на 2021 година до 15 юли. Това означава, че на ден са се обаждали по цели 73 пъти, за да съобщят за побой вкъщи, става ясно от данните, предоставени за „Монитор“ от „Дирекция 112“ към МВР

Само от 1 до 15 юли обажданията са 1191. Най-много са постъпилите сигнали от София-град и областите Пловдив и Бургас. Статистиката показва, че тази година се наблюдава лек спад на тези сигнали. През първите шест месеца и половина на 2020 г. те са били 14 666. Въпреки локдауна и по-строгите пандемични мерки тогава обаче обажданията за домашно насилие са били едва с около 320 повече. Според експерти COVID-19 изолацията доведе до увеличаване на напрежението вкъщи, което често ескалира в насилие. Освен социалната дистанция, употребата на алкохол, стресът и тревожността са най-честите причини за побоя у дома.

Свързаните с коронавируса сигнали, подадени на телефон 112, са 73 063 от началото на годината до средата на юли. През първите 15 дни на юли те са 579, или двойно по-малко от тези за домашно насилие.

Сигналите за COVID-19 се предават на центровете за спешна медицинска помощ или на столичната или съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи. Към органите на ред те биват насочени, когато касаят неспазване на противоепидемиологичните мерки, неносене на предпазна маска, липса на дистанция или струпване на много хора.

Иначе най-честите сигнали, получавани на спешния телефон по време на летните месеци, касаят обикновено нарушения на обществения ред - шум от обществени заведения или от частни домове и пътно-транспортни произшествия. През лятото броят на пътните инциденти със или без ранени и загинали се увеличава почти двойно.

Само през последната една седмица са настъпили 162 тежки катастрофи, в които са загинали 16 души. Пострадалите при мелета през този период са 219, показват данни от „Пътна полиция“. От началото на годината пък фаталните инциденти са 2923, а при тях живота си са загубили 233 участници в движението. При сравнение с реалните данни за загиналите през същия период на 2020 г. се отчитат с 35 повече загинали души по пътищата през 2021 г.

Увеличение се отчита и при сигналите за пожари. Само за последната една седмица пожарникарите са погасили 1000 огнени бедствия. Освен пожари силните жеги предизвикват често и прилошавания и припадания на гражданите. На спешния номер 112 в рамките на две седмици - от началото до средата на юли, са се обадили 851 човека, които са сигнализирали за припаднали лица вследствие на високите температури. Най-много сигнали са постъпили от София-град и областите Варна и Бургас.

Зачестяват и случаите на ухапвания от змии. От 1 до 15 юли в системата 112 са регистрирани 11 обаждания за змии - три в област Враца, по две в областите Варна, Пазарджик и Пловдив и по едно в областите Велико Търново и Ловеч.

В системата на 112 често постъпват и фалшиви сигнали. Броят на позвъняванията на спешния номер относно несъществуващо събитие или инцидент е 72 за първата половина на юли. От началото на годината техният брой е 673. От Дирекция 112 уточняват, че това са сигнали, в които гражданин целенасочено и съзнателно предават информация за несъществуващ инцидент с цел мобилизиране на екип на служба за спешно реагиране.

Най-често констатираните фалшиви сигнали от службите за спешно реагиране са за хулиганства силна музика и шум от заведения или жилища и неправилно паркирани автомобили. Подаването на подобна невярна информация никак не е безобидна и хаби ценен ресурс на спасителните или охранителните органи. Освен пари това действие може и да коства живота на лица, попаднали в реална беда, ако наличните служби са ангажирани с фалшивия сигнал. Заради това извършителите на подобни обаждания биват санкционирани солено по Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. При неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ авторите им се наказват с глоба от 2000 до 5000 лева. Ако в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, санкцията скача петкратно - от 10 до 20 бона. Тук авторите на фалшиви сигнали ще трябва и да заплатят обезщетение за причинените на службите вреди.

През юни тази година мъж беше арестуван след подаване на лъжлив сигнал за поставена бомба в районното управление в Дупница, друг пък излъга за изборни нарушения във Враца. Рекордьор по неистински съобщения обаче беше поставен преди 3 месеца. Тогава стана ясно, че възрастна жена от Горна Оряховица звъни по няколко пъти на ден на спешния телефон. При повечето от отзоваванията на медиците те не откриват здравословен проблем.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.