Технология от NEC разпознава хора и със скрити лица
3

Технология от NEC разпознава хора и със скрити лица

Изкуствен интелект повишава сигурността в градовете

Ако сега е възможно, някой да не бъде разпознат от камерите за наблюдение, защото лицето му е покрито или се е обърнал настрани, то най-новата технологията за разпознаване, подпомагана от изкуствен интелект (AI), прави това невъзможно. NEC представи система, която може да идентифицира хора, които са прикрили лицето си, или са се обърнали на другата страна.

Системата, наричана Технология за повторна идентификация на личност (Person Re-identification Technology), използва техники за дълбоко обучение и анализирайки формата на тялото и дрехите, постигайки точност до 90%, по време на тестовете.

Технологията използва цялото тяло за разпознаване, а не само лицето, като това може да се използва от камери за сигурност, на места с големи тълпи от хора или където има много визуални препятствия. Технологията може да бъде полезна при проследяване на хора, които се движат от едно място на друго или от помещение в помещение, дори не винаги, лицата им да бъдат напълно видими, казват от NEC.


Системата все още изисква въвеждането на снимка на човека, който да търси, но след това е достатъчно да забележи само частично човека, за да намери съвпадение, като прави това от всякакви ъгли, дори отзад, и с множество камери.

Подобрената система се базира на технологиите за видео разпознаване на лица, които NEC вече разработва и могат да идентифицират лица с голяма точност дори когато се движат, не са добре осветени или се вижда само малка част в кадъра.

Компанията също работи по инициативата за по-безопасни градове Safer Cities, целяща да осигури безопасност на големи тълпи от хора и да сведе до минимум струпванията, например, навалиците на терминалите за пристигане и заминаване на летищата, влизането и излизането на спортни мероприятия, тайни държавни обекти и други.


Както всяка технология за наблюдение, и тази засяга неприкосновеността на личния живот. Въпреки че, възможността престъпниците да бъдат задържани по-бързо, може да вдъхва известна сигурност, никой не обича да се чувства наблюдаван, без основателна причина.


Как тази технология трябва да бъде прилагана, тепърва ще се обсъжда, но без съмнение, става все по-интелигентна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.