Ако сега е възможно, някой да не бъде разпознат от камерите за наблюдение, защото лицето му е покрито или се е обърнал настрани, то най-новата технологията за разпознаване, подпомагана от изкуствен интелект (AI), прави това невъзможно. NEC представи система, която може да идентифицира хора, които са прикрили лицето си, или са се обърнали на другата страна.

Системата, наричана Технология за повторна идентификация на личност (Person Re-identification Technology), използва техники за дълбоко обучение и анализирайки формата на тялото и дрехите, постигайки точност до 90%, по време на тестовете.

Технологията използва цялото тяло за разпознаване, а не само лицето, като това може да се използва от камери за сигурност, на места с големи тълпи от хора или където има много визуални препятствия. Технологията може да бъде полезна при проследяване на хора, които се движат от едно място на друго или от помещение в помещение, дори не винаги, лицата им да бъдат напълно видими, казват от NEC.


Системата все още изисква въвеждането на снимка на човека, който да търси, но след това е достатъчно да забележи само частично човека, за да намери съвпадение, като прави това от всякакви ъгли, дори отзад, и с множество камери.

Подобрената система се базира на технологиите за видео разпознаване на лица, които NEC вече разработва и могат да идентифицират лица с голяма точност дори когато се движат, не са добре осветени или се вижда само малка част в кадъра.

Компанията също работи по инициативата за по-безопасни градове Safer Cities, целяща да осигури безопасност на големи тълпи от хора и да сведе до минимум струпванията, например, навалиците на терминалите за пристигане и заминаване на летищата, влизането и излизането на спортни мероприятия, тайни държавни обекти и други.


Както всяка технология за наблюдение, и тази засяга неприкосновеността на личния живот. Въпреки че, възможността престъпниците да бъдат задържани по-бързо, може да вдъхва известна сигурност, никой не обича да се чувства наблюдаван, без основателна причина.


Как тази технология трябва да бъде прилагана, тепърва ще се обсъжда, но без съмнение, става все по-интелигентна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пакетчета за чай като акули

Точно когато сте решили, че е безопасно да отидете в кухнята и да си направите чаша ободрителен чай, се сблъсквате...с акули.

Twitter неволно раздава лични данни

Twitter се извини за "неволно" използвани имейл адреси и телефонни номера, предоставени от потребителите за сигурност на акаунта си, които предоставят възможност за насочваща индивидуална реклама, съобщава Би Би Си.

Няма вода на Марс от 3,5 млрд. години

Преди около 3,5 милиарда години водата от езерата и реките на планетата Марс се е изпарила заради промени в климата, предаде АФП.