Ако сега е възможно, някой да не бъде разпознат от камерите за наблюдение, защото лицето му е покрито или се е обърнал настрани, то най-новата технологията за разпознаване, подпомагана от изкуствен интелект (AI), прави това невъзможно. NEC представи система, която може да идентифицира хора, които са прикрили лицето си, или са се обърнали на другата страна.

Системата, наричана Технология за повторна идентификация на личност (Person Re-identification Technology), използва техники за дълбоко обучение и анализирайки формата на тялото и дрехите, постигайки точност до 90%, по време на тестовете.

Технологията използва цялото тяло за разпознаване, а не само лицето, като това може да се използва от камери за сигурност, на места с големи тълпи от хора или където има много визуални препятствия. Технологията може да бъде полезна при проследяване на хора, които се движат от едно място на друго или от помещение в помещение, дори не винаги, лицата им да бъдат напълно видими, казват от NEC.


Системата все още изисква въвеждането на снимка на човека, който да търси, но след това е достатъчно да забележи само частично човека, за да намери съвпадение, като прави това от всякакви ъгли, дори отзад, и с множество камери.

Подобрената система се базира на технологиите за видео разпознаване на лица, които NEC вече разработва и могат да идентифицират лица с голяма точност дори когато се движат, не са добре осветени или се вижда само малка част в кадъра.

Компанията също работи по инициативата за по-безопасни градове Safer Cities, целяща да осигури безопасност на големи тълпи от хора и да сведе до минимум струпванията, например, навалиците на терминалите за пристигане и заминаване на летищата, влизането и излизането на спортни мероприятия, тайни държавни обекти и други.


Както всяка технология за наблюдение, и тази засяга неприкосновеността на личния живот. Въпреки че, възможността престъпниците да бъдат задържани по-бързо, може да вдъхва известна сигурност, никой не обича да се чувства наблюдаван, без основателна причина.


Как тази технология трябва да бъде прилагана, тепърва ще се обсъжда, но без съмнение, става все по-интелигентна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Електрически спортен автомобил от среден клас

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Творение на китайско-американско партньорство, електрическият спортен автомобил Qiantu K50 бе представен на международното автомобилно изложение в Ню Йорк (New York International Auto Show). С мощност от 430 к.с. (320 кВт), задвижване на четирите колела (AWD) и слънчев панел отгоре, Qiantu прилича на комбинация от Porsche и Audi R8.

Система подпомага управлението

Велосипед за възрастни помага за равновесието

Система подпомага управлението

Възрастните хора е важно да бъдат активни, но поради отслабналото чувство за равновесие карането на велосипед увеличава риска от злополука. Холандският технологичен университет в Делфт (TU Delft) е възможно да е намерил решение с електрически велосипед, оборудван с асистенция на управлението.

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дрон търси и открива изчезнали хора

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дроновете могат да извършват много дейности, от пръскане на насаждения до изучаването на дивата природа. Швейцарската организация за спасяване от въздуха Rega представи дрон, който е способен автономно да търси и открива изчезнали хора.