Троен скок на финтех компаниите у нас през последните пет години (ОБНОВЕНА)

Троен скок на финтех компаниите у нас през последните пет години (ОБНОВЕНА)

Финтех компаниите у нас са се утроили през последните пет години, стана ясно по време на виртуална конференция „България на европейската Финтех карта“. Докато през периода 1990 – 2015 г. са основани едва 34 подобни фирми, днес те наброяват 100.

Проучване на Българската финтех асоциация за 2019 г. сочи, оперативните приходи в сектора са се повишили с 25% на годишна база и вече

достигат 361 млн. евро.

Броят на служителите им през изминалата година също скача с 9 на сто.  Нетното възнаграждение на заетите в сектора пък варира от 770 до 2 555 евро. Половината от финтех дружествата у нас обслужват клиентите на бизнеса, чиято преобладаваща възраст е от 30 до 39 години.
Сред най-популярните сегменти на сектора у нас са таксите (36 компании), капиталовите пазари (13 компании) и кредитирането (11 компании). Именно плащанията и капиталовите пазари допринасят за годишния ръст на оперативните приходи.
Българският финтех сектор попада в списъка на

60 най-добри екосистеми в света

заедно с гръцкия, словенския и румънския. София пък е сред най-добрите 50 европейски града в сферата. Припомняме, че през миналата година именно столицата попадна в топ 3 на финтех дестинациите в Централна и Източна Европа с най-голям брой стартиращи финтех компании в региона.
По време на форума директорът на Дирекция „Регулация на финансовите пазари“ към Министерството на финансите Цветанка Михайлова заяви, че финансовото ведомство работи усърдно за въвеждането и развитието на различни технологии в сектора.
„Наясно сме, че има сериозна нужда от диалог между публичния сектор, регулаторите и финансовия сектор, за да бъде изградена издръжлива работна рамка от правила.”, коментира тя.  Именно поради тази причина, съвместно с представители на бизнеса, Министерството на финансите разработи концепция за създаването на регулаторен инкубатор (regulatory sandbox). В него глобални компании ще могат да

тестват своите иновативни продукти и услуги в сигурна регулаторна среда.

Така финансовото ведомство ще може да следи иновациите в технологичната сфера на застрахователния и финансовия сектор.
Михайлова припомни, че на 24 септември тази година Европейската комисия (ЕК) публикува пакет законодателни предложения, чиито основни цели са предотвратяване на  разпадането на цифровия единен пазар, въвеждането на европейската регулаторна рамка и набелязването на предизвикателствата пред дигиталната трансформация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.