Техника на лизинг и с отстъпки на БАТА Агро

Техника на лизинг и с отстъпки на БАТА Агро

183 фирми показаха машини, семена и торове

Отстъпки в размер на 25% техниката за земеделието даваха компаниите-участници в 13-отото изложение БАТА Агро, което се проведе край Стара Загора между 1 и 5 юни.
13-то изложение привлече 183 компании, които разположиха щандовете си върху площ от 40 000 кв м. Сред участници бяха представителите на най-големите световни брандове за земеделска техника; търговци на семена, торове и препарати за растителна защита; широк кръг от фирми за продукти и услуги за земеделието, включително резервни части, сервизни дейности, финансови институции, консултантски компании, автомобилни компании и други, коментира председателят на УС на БАТА Даниел Минев.

Очаквания

Той изрази голямата си надежда, че след изключително трудната за сектора заради ковид-пандемията година ще има нови поръчки и подчерта, че вносителите на техника са подготвили сериозни отстъпки в цените и възможностите за закупуване на лизинг и с отсрочени плащания. Минев припомни, че в първото изложение през 2010 година е имало щандове от едва петдесетина фирми, а площта е била под 16 000 кв м. За пореден път е отредена площ за опитни показни полета с посеви, където да бъдат видяни на практика предимствата на семената и торовете.

Производител

Въпреки прогнозата за дъжд още при откриването на изложението пристигнаха стотици земеделски стопани от цялата страна, включително и множество млади семейства  с децата си.
Сред тях беше и производителят на моркови от пловдивското село Кадиево Иван Коритаров, който от 6 години обработва около 1500 дка под аренда. Той беше довел двете си момченца на по 3 и 5 години, които с майка си с нескрит интерес разглеждаха макети на различни машини, докато таткото водеше сериозен разговор за покупката на нов трактор с мощност от 200 конски сили. Кориторов се оплака, че основен проблем е липсата на достатъчно работна ръка и въпреки че е наситил с техника стопанството си едва смогват да преберат реколтата и да я пласират в големите търговски вериги.

Начало

Иван е започнал с един трактор, сеел е спанак на няколко декара докато работел като багерист, с отглеждането на моркови се захванал донякъде случайно. Регистрирал е през 2013-а с 200 лв. уставен капитал фирмата си. Пресмята, че през изминалите години цените на всичко: семена, маркучи за капково напояване и машини, са скочили почти двойно, докато изкупната на готовата му продукция си остава в рамките на 40-50 стотинки. Причината е натиска от страна на вносната, основни моркови от Турция, където поливната вода е безплатна, а работната ръка-далеч по-евтина.


6500 трактора и близо 1000 комбайна регистрирани за 5 г.

На официалното откриване бе служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков, който припомни, че подмяната на техниката е сред основните условия за успешното развитие на сектора. По данни на МЗХГ за периода 2015-2020 година в страната са били регистрирани 6505 нови колесни трактора и 942 зърнокомбайна, но все още машинният парк е твърде стар и амортизиран.
Президентът Росен Плевнелиев изненада служебния министър на земеделието и организаторите на изложението, като неочаквано се появи начело на доста голяма делегация от държавата Израел. Пред журналистите екс-държавният глава обясни, че бил помолен от свои приятели – бизнесмени, които имали интереси в областта на екоземеделието и най-новите технологии да ги заведе на изложението, което се провежда вече десета година на мястото на някогашното гражданско летище. Плевнелиев отказа да се подреди сред официалните гости на откриването, сред които освен министъра проф. Христо Бозуков беше и посланикът на Аржентина Алфредо Атанасоф.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.