Технически университет - София чества 75 години

Технически университет - София чества 75 години

Техническият  университет – София става на 75 години днес. На 24 октомври през 1945 г., създаденото още през 1942 г. Висше техническо училище, става Държавна политехника с два факултета, припомнят от вуза.

През 1965 г. Държавната политехника се преименува на Висш машинно-електротехнически институт – ВМЕИ, а той през 1995 г. се преобразува в Технически университет – София.

„През всичките тези 75 години Техническият университет се е развивал, разраствал, модернизирал, за да можем днес с гордост да заявим, че той е най-голямото висше техническо училище в България.“, посочват от вуза и припомнят, че за периода 2018 – 2024-а той е оценен с най-високата степен на институционална акредитация – 9,56

В Техническия университет – София понастоящем се обучават около 11 000 студенти в различни степени и специалности, както и 770 чуждестранни студенти от над 45 различни страни. В структурата му влизат 14 Факултета, 3 от които чуждоезикови – немски, английски и френски, 2 клона в Пловдив и Сливен и 3 колежа. Към ТУ – София  функционират и 2 професионални гимназии, сочи статистиката. Обучението се осъществява по над 30 специалности за бакалавърска степен, по над 65 специалности за магистърска степен и в над 50 научни области за докторска степен.

Университетът определя образователните стандарти и националните приоритети за развитието на инженерното образование и наука в България и си сътрудничи с над 90 чуждестранни вуза. От тази година той е част от Европейските научни мрежи, като един от осемте учредители на Европейския технологичен университет (EUt+), който си поставя за цел  насърчаване на европейските ценности и идентичност и най-вече постигане на революция в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.

Вузът разполага с най-модерната академична инфраструктура, оборудване за обучение и изследвания на световно ниво, уникално не само за страната, но и за Централна и Източна Европа. Научната и изследователска дейност на ТУ – София пък се осъществява в Университетски научноизследователски комплекс с 43 водещи лаборатории, както и в 4 междууниверситетски центъра за върхови постижения. Ключови изследователски области в ТУ – София са виртуалното инженерство и цифровите технологии, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, микротехнологиите и наноинженерството, информационно-комуникационните технологии, медицинското инженерство, екологията и др.

Десетки университетски изследователи са вписани в Златната книга на изобретателите на България и са носители на най-престижната награда за наука „Питагор“. Признание за високите резултати в научно-изследователска дейност в ТУ – София са 5000 защитени патенти и одобрени полезни модели. 26 са учените, удостоени с почетната степен „Доктор хонорис кауза“.

Бизнесът също търси партньорство с университета. Това дава възможност за съвместна научно-развойна дейност и трансфер на технологии на национално и международно ниво. Това сътрудничество се реализира основно по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.Изследователските проекти в университета са по програма „Хоризонт 2020“, Иновационната стратегия за интелигентна специализация, европейски програми, Фонд „Научни изследвания“ към МОН и др.

„Техническият университет – София е постигнал всичко това благодарение на хилядите свои преподаватели, учени и служители, които през тези 75 години всеотдайно са се трудили в името на науката и техническия прогрес, за благото на обществото.

Ние се гордеем с нашите възпитаници – над 120 000 инженери, мениджъри, управленци. Те изградиха българската индустрия и днес продължават да развиват модерните, иновативни отрасли на икономиката и успешно да се реализират в страната и чужбина. Мнозина от тях са световноизвестни учени и държавници, отдадени на науката и просперитета на своята страна.

Нека бъдем достойни наследници и последователи на пионерите на техническите науки в

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.