Теглят безлихвени кредити за средно 4 300 лева

Теглят безлихвени кредити за средно 4 300 лева

Българите теглят безлихвени заеми за средно 4 300 лева. Това става възможно чрез програмата за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск или на самоосигуряващи се. Към края на май одобрените заемни средства са на стойност над 22 млн. лв., съобщи Българската банка за развитие (ББР).

Към 31 май 2020 г. постъпилите искания за кредити са 10 847 броя, от които са потвърдени 5 265. Други 2 351 се обработват. По-голямата част от кандидатите или две трети са на работещи на трудов договор. Една трета са на самоосигуряващи се.
Припомняме, че при обявяването на програмата 12 банки у нас заявиха желание да участват. От тях към момента работят 7 банки. В следващите дни ще се присъедини още една, а друга започна да приема заявления вчера.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд заради пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лв., които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лв. За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.