Теглим безлихвени заеми за над 4 300 лева

Теглим безлихвени заеми за над 4 300 лева

ББР одобри кредити за граждани и бизнес за близо 305 млн. лева

Физическите лица, кандидатствали за безлихвен кредит до 6 900 лв., наброяват 47 841 души, показват последните данни на Българската банка за развитие (ББР). От тях одобрените са 33 178 души, а други 1 930 заявления се разглеждат в момента. Средният размер на заемите е 4 337 лв., като общата стойност на одобрените средства за граждани е  близо 144 млн. лв. 

ББР гарантира заеми до 6 900 лв., включително за кредитиране и на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки. С тях ББР сключи гаранционни споразумения за близо 168 млн. лева.

Всъщност одобрените заеми по двете гаранционни програми на ББР са близо 305 млн. лв. 1 311 е броят на потвърдените за гарантиране бизнес кредити на обща стойност близо 164 млн. лв. Средният размер на заемите е 124 965 лв. Най-сериозен продължава да е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт. Сред подкрепените са също фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност.

Въпреки че по програмата вече могат да се финансират големи предприятия, все още сред подкрепените са само микро-, малки или средни фирми. Най-голям е делът на малките предприятия – 51%. Втори са микропредприятията с 29 на сто, а последно място заемат средните предприятия с дял от 20%.

ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение, намаление в лихвения процент и възможност за гратисен период до 3 години.

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.