Теглим €40 млн. заем от ЕИБ за летище София

Теглим €40 млн. заем от ЕИБ за летище София

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя 40 млн. евро за Международно летище София. Днес ЕИБ и “Соф Кънект” АД, дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на Меридиам, подписаха договор за заем от 40 млн. евро за модернизацията на летището. Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия.

Ресурсът ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти. Освен това, проектът ще подобри ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност и ще гарантира най-съвременна защита на околната среда.

Столичното летище е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в регион на сближаване. То е сред най-натоварените летища на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, което удвои броя на пътниците между 2013 и 2019 г.

Заемът на ЕИБ е изцяло в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, която бе одобрена през ноември 2020 г. Пътната карта изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции, предназначени за увеличаване на капацитета на летища, като вместо това залага на инвестиции за подобряване на съществуващия капацитет, включително безопасността, сигурността, модернизация и декарбонизацията.

"Международно летище София е основното международно възлово летище за България, през което са преминали 7,1 млн. пътници през 2019 г. Въпреки че броят на пътуванията намаля по време на пандемията, подкрепата за летището при предстоящите дейности е от дългосрочно стратегическо значение, тъй като те са необходими за привеждане в съответствие на компонентите за регулаторна дейност, сигурност и енергийна ефективност с най-новите стандарти. В ЕИБ с удоволствие подкрепяме този проект", каза вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова.

"Международно летище София е част от нашата основна Трансевропейска транспортна мрежа и неговата модернизация ще бъде от полза както за българските граждани, така и за служителите, партньорите и пътниците на летището. Окуражително е да има летища, които инвестират в подобрения, свързани с екологията, здравето и безопасността. Имаме нужда от това, ако искаме да направим въздушния транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав”, заяви еврокомисарят по транспорта Адина Валеан.

"Очакваме нашето партньорство с ЕИБ по този важен проект да повиши съществено устойчивостта и надеждността на инфраструктурата. Наред с това ще допринесе за икономическото възстановяване на България след Ковид", каза и шефът на Меридиам Тиери Део.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.