Тегленето на заем винаги с повече от едно наум

Тегленето на заем винаги с повече от едно наум

Предлагането на кредити от банките никога не е спирало. Нали това им е бизнесът. За разлика отпреди години сега (поне до началото пандемията) възможностите човек да се натовари яко с борчове бяха много, като почнем от обикновените кредитни карти и се стигне до т. нар. бързи заеми.

Последните често са си „върхът на сладоледа“, или по-точно еманация на наглостта, но мненията по този въпрос са много.

Безброй са и теориите дали човек трябва да тегли кредит, или да бяга от тях като дявол от тамян. Някои казват, че за у дома или по колата, която често е на преклонна възраст, е хубаво да се вземат заеми, защото няма как да чакаш тръбите в банята да се спукат или да отидеш на сервиз, след като возилото те остави на пътя. Всичко опира до числата и до това дали умеем да си правим добре сметката. Нерядко, като ни качат заплатата, дори с неголяма сума, веднага започваме да мислим, че сме станали като американците и можем да живеем по-нашироко. Изобщо не ни идва на ума, че там кредитите са по-евтини. Да не говорим за по-високите заплати. Така че поне засега експериментите с догонването на янките да ги оставим за след десетилетия.

Гледането на телевизия, особено на реклами за кредити или на сапунки с хора, живеещи нашироко, също не е за препоръчване за нашенците с по-слаб ангел. При такива субекти често придобиването на кредитна карта се превръща в цунами за семейния бюджет. Плащайки в магазина не с банкноти, често човек не усеща колко много харчи. Представя си, че парчето пластмаса е вълшебната кърпичка от народните ни приказки, изпълняващи командата “Кърпичке, дай да ям!“, и трапезата се отрупва с какво ли не. Чак когато в края на месеца дойде известието от банката за дължимите суми, нещата лъсват в целия си „блясък“ на празния портфейл.

Разбира се, най-тежко е на хората, които от спешна необходимост са принудени да теглят заем, защото например нямат спестени астрономическите суми, искани често, за да се лекуват в родината, където иначе и по конституция здравеопазването е безплатно. Тогава искаме-не искаме ставаме вечни клиенти на банки или лихвари и бързо се разделяме не само със спестяванията си.

Сега заради чумата, дошла от далечни земи, много хора останаха без работа или са с орязани заплати и им се налага да отложат плащанията си по кредитите. Както е тръгнало, по-предвидливите, решили все пак да вземат заем, ще трябва да пресмятат и рисковете от нови подобни пандемии. Дето се вика, да имаме повече от едно наум. Със сигурност подобна мярка ще предприемат и банките, при които обикновено това се изразява във вдигане на лихвите. След което може спиралата да се развърти дотам, че заемите станат като диамантите и тях да могат да си ги позволят само хората с най-високи финансови възможности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.