0

К ултовият режисьор Теди Москов започна първи репетиции в театър "София" след края на извънредното положение. Той работи над комедията на италианския нобелист Дарио Фо "Няма да платим! Няма да платим!". Премиерата на спектакъла ще бъде на открито през юли – на новата сцена пред театъра.

Култовият режисьор Теди Москов започна първи репетиции в театър "София" след края на извънредното положение. Той работи над комедията на италианския нобелист Дарио Фо "Няма да платим! Няма да платим!". Премиерата на спектакъла ще бъде на открито през юли – на новата сцена пред театъра.

В проекта участват актьорите Мила Банчева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Върбанов, Пламен Манасиев, Сава Пиперов, Юли Малинов и Юлиян Рачков. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музиката – на композитора Антони Дончев.

Теди Москов е сред възпитаниците на Юлия Огнянова и един от най-изявените български режисьори. Поставял в много български и редица немски театри, той е доказан майстор на сатирата и комедията.

Дарио Фо (1926- 2016) е италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор, певец, художник, композитор и политически активист. Носител на Нобелова награда за литература (1997). Написал е повече от 70 пиеси, които се поставят в над 50 страни по света. Широко известни са неговите думи "Аз се опитвам да забавлявам хората, да ги накарам да се смеят, докато настръхнат…”. Темите, заложени от Дарио Фо в пиесата, и екипът дават основания на театралните почитатели да очакват с нетърпение този нов спектакъл.

Дотогава програмата на открито продължава да предлага спектакли от репертоара на театъра, както и на гостуващи трупи. Тя бе възобновена още на 14 май на малката открита сцена "Арена", която се намира във вътрешния двор на сградата. Първият спектакъл беше „Апетит за череши“ от Агнешка Ошецка и Мачей Малецки, режисьор Ана Батева. На 2 юни ще започне и програмата на открито на новата сцена "Пред театъра". Първият спектакъл там ще бъде "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън с режисьор Николай Поляков.

Програмата засега включва още „Гъдулката гори“ от Райко Байчев, „Женитба“ от Н.В.Гогол, „Покана за вечеря“ от Оля Стоянова, „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич, „Мадам Мишима“ от Елена Алексиева.

Представленията на открито се провеждат при спазване на мерките и препоръките за безопасност в настоящата ситуация. Цените на билетите са 12, 16 и 20 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 7 лв.

Предстои програмата да бъде допълнена с гостуващи спектакли и концерти.