ТЕЦ „Марица изток 2

ТЕЦ „Марица изток 2" ще разпалва още 5 от блоковете си с природен газ

"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД вече може да разпалва с природен газ котлите на пет от осемте си енергоблока, съобщиха от топлоелектрическата централа. Досегашното използвано за тях гориво мазут остава резервно.

Централата е получила от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) поредното си разрешение за ползване - това за блок номер 8. С това се централата продължава политиката си за надграждане на мерките за опазване на околната среда. Модернизацията е част от мащабен проект за доставка, изграждане и въвеждане в експлоатация на вътрешна газопроводна мрежа и газорегулиращи пунктове за всички осем блока на централата, който е започнал през 2014 г., уточняват от централата.

Благодарение на подмяната на разпалващата горивна компонента се постигат значителни екологични и икономически ползи. Драстично се намалява отделяното количество парникови газове и прах. Намаляват се загубите в горивния процес. Осезаемо намаление се постига в разходната част за ремонтни дейности, ограничават се и топлинните загуби, изтъкват от "ТЕЦ Марица изток 2".

Към момента разпалване с природен газ може да се осъществява на котлите на енергоблокове 1, 3, 4, 7 и 8. Предстои подмяна на разпалващото гориво и за останалите три енергийни блока на територията на централата, се посочва в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.