Театърът на задкулисието и битката му срещу правосъдието и Делян Пеевски

Театърът на задкулисието и битката му срещу правосъдието и Делян Пеевски

  • Кастингите за наложниците - актьори на кръга „Капитал“, минават през белите покривки на ресторанта АРГО
  • Лозан Панов свали маската, показа, че е правен директор на кръга „Капитал“ в съдебната власт
  • Време е да стане публично ясно КОЙ се страхува от правосъдие на светло

Черни дамски прашки, пошла музика, задкулисни обвързаности между съдии, адвокати и подсъдими босове. Помните ли скандала с тайния клуб „Мале, мале“ в една от сградите на Софийския районен съд? Той извади наяве през 2009 г. другото лице на Темида - онова, уродливото, зад което наднича задкулисието у нас. Десетилетие по-късно нещата продължават да изглеждат по същия начин. Показа го и скандалът с пошлия клип, сниман насред Съдебната палата в София с благословията на човек на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Скандалът, заради който ВСС отне само преди седмица от Панов стопанисването на храма на Темида.

И през 2009 г., и сега от едната страна на барикадата са свестните, съвестни и почтени магистрати, които работят съвестно в полза на обществото, а от другата - тези, които обслужват по френски интересите на подсъдими олигарси като разградския бос Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и техния „брат“ Сашо Дончев, а всички вкупом - на бащицата си Иван Костов. Тъмният покровител на задкулисието, идеолог на паралелната държава по метода на турския проповедник Феттулах Гюлен, създадена, за да държи в плен обществото, и построена и функционираща с нашите пари. С десетките милиони, откраднати и от бандитската приватизация, и направо от джоба ни. Схемата е уродлива, но много ефективна - всяка брънка на обществото се овладява през наложници - актьори на конци, които се инсталират на отговорни позиции и вярно изпълняват повелята на Командира и на любимите му олигарси воглаве с подсъдимия Иво Прокопиев. В наши дни те правят кастингите за актьорите, а той дърпа конците на всички им от теменужените покои на драгалевските сенки.

Истинско олицетворение на тези кастинги за подставени лица е скандалният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Инсталиран там от тъмните сили на олигарсите, той от години играе ролята си на правен директор на кръга „Капитал“ в съдебната система. Работи малко, появява се рядко. Само за отбрани сбирки, организирани от други пионки на подсъдими босове - като „бойците“ на Цветан Василев или „Правосъдие за всеки“ и грантаджийския Съюз на съдиите в България, дирижирани от Иво Прокопиев, и изговаря „правилните тези“. Панов повече прилича на куклите на вентрилоквистите, в чиито задни части е завряна ръката на кукловода, а устните им се мърдат в синхрон, колкото да наподобяват, че са истински. Докато в действителност през тях говори друг. Или други. В зависимост от нуждите.

Точно затова Панов няма как да се „обърка“ - той винаги казва това, което предварително му е написано на листа. Видяхме го при избора на главен прокурор преди няколко месеца. Виждаме го и сега - в  програмно интервю за стенсайта на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев - „Дневник“. Казваме стенсайт, защото

читателите в страната още преди повече от десетилетие прозряха, че изданията на „Капитал“ им пробутват само манипулации и лъжи и отказаха да дават пари, за да ги купуват

 Затова „Дневник“ беше скоропостижно превърнат от вестник в интернет издание, както се случи и с останалите ежедневници на олигарсите - издатели у нас.

От публикуваното вчера интервю с помпозно заглавие „Моят наследник ще мине пред „кастинга“ на Пеевски“ лъсват няколко неща и всички до едно са срамни за всеки истински, спазващ моралните и законовите принципи магистрат.

Основното е, че явно Панов (който обича да говори за себе си в трето лице - сигурен белег за тежко душевно състояние) не може да бъде съдия №1 на тази страна. Нито има морала, нито професионализма, нито топките, по което впрочем си прилича с шефа си Прокопиев, криещ се зад лицата на наемници. Той дори няма нужда да закачи черни прашки на вратата в храма на Темида, защото отдавна е приел ролята си на наложница на подсъдимите олигарси.

Прашките са само липсващ аксесоар, който Панов връща на сцената с пошъл клип, пропагандиращ легализиране на дрогата с полуголи танцьорки пред зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

В същата тази зала, в която клетва полагат всички председатели на ВКС и която е символ на правораздаването в тая държава.

Панов обаче не се срамува от това. Говори като политик, а не като съдия. Не дава каквито и да било доказателства за думите си. Лъже безочливо. И по сицилиански раздава присъди срещу неудобните съдии. Нему и на менторите му. Сочи с пръст магистратите, които са отказали да играят по свирката му и са отсъдили, както законът повелява - позовавайки се на доказателствата по делата и вътрешното си убеждение. Панов и кукловодите му не обичат такива „самостоятелни“ играчи, които отказват да са част от паяжината им. Затова Панов, който като шеф на ВКС и член на ВСС има силата да решава съдбите на магистратите, откровено заплашва непокорни съдии от страниците на „Дневник“.

При това го прави между другото, докато изпълнява главната повеля на менторите си - да удари с въпросното интервю основния им враг. С клевети, неосновани на никакви факти, на всичкото отгоре взаимно противоречащи си. Така на услужлив въпрос от поредните две журналистки, играещи ролята на топки назаем на подсъдимия си издател Прокопиев, дали е бил „оглеждан“ от Делян Пеевски за поста на шеф на ВКС, признава: „Не познавам г-н Делян Пеевски, никога не съм се срещал с него и нямам допирни точки. Не се съмнявам обаче, че моят наследник ще мине през такъв „кастинг“. Ама защо мисли така, след като сам признава, че дори не познава депутата и издател на „Телеграф медиа“, нито казва, нито го питат. Защото нито мислите му, нито въпросите са на участниците в този абсурден разговор.

Те са на поръчителя му Иво Прокопиев, който впрочем си вкарва автогол, защото сам показа ролята на Панов в задкулисната мрежа, с която кръгът „Капитал“ се опитва да оплете съдебната система.

На правен директор в холдинг, целящ да приватизира и Темида по начина, по който Костов, Прокопиев и сие приватизираха българската икономика и се опитват да приватизират и общественото мнение.

Любопитното е, че за нуждата на манипулацията участниците в интервюто дори си позволяват да преиначат думите на друг от играчите в схемите си - скандалния бивш шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, твърдейки, че той бил казал, че е минал през одобрението на Пеевски. Думи, които ексмагистратът всъщност не е изричал и това лесно може да се провери. Както е ясно и през чий „оглед“ е минал Лалов. За това обаче след малко.

Защото въпросната манипулация е малък детайл на фона на факта, че твърдението, че Пеевски прави каквито и да било кастинги, е смехотворно. Първо, защото кастингите от години се правят от други - по времето на Костов в ресторанти, сервиращи агнешки главички например. Сега - на тайни сбирки, ръководени от любимия олигарх на Командира Иво Прокопиев, отново в ресторанти. Като клуб АРГО, на чиито маси, както показаха изтеклите разговори от среща на Прокопиев с част от наложниците в задкулисния му театър, олигархът е обсъждал кандидатурата на ГМО партиите на олигархията за президент на вота през 2016 г.

Самият Панов го знае, защото е минал през „одобрение“ именно на такъв кастинг, както впрочем и цяла поредица други магистрати, служещи не на интересите на обществото, а на въпросното задкулисие.

Второ, защото Делян Пеевски нито някога е правил кастинги, нито има нужда от такива, още по-малко от прислужващи му съдии. Защото се бори за освобождаване на обществото от хватката на паралелната държава, построена от задкулисието, а не обратното. Именно затова както той, така и изданията му от медийната група на „Телеграф медиа“ винаги са настоявали за правосъдие на светло и за всеки. За разлика от разградския подсъдим бос Прокопиев, който

винаги е драпал да сложи ръка на Темида,

за да се спаси от възмездието за престъпленията си

За приватизирането за жълти стотинки на „Каолин“, за поредния пладнешки обир на държавата с продажбата на миноритарния дял на EVN, за което сега е подсъдим, за съсипването на здравето и съдбите на хората в курортното градче Меричлери. Списъкът е дълъг, както и причините, заради които Прокопиев иска да държи в плен Темида. И с интервюто на Лозан Панов пред флагмана си „Дневник“ го показа за пореден път.

Тук е моментът да отбележим, че откакто е начело на ВКС, Панов винаги е говорел само с отбрани медии - тези на менторите си, криейки се от всички покани на изданията на "Телеграф медиа" и на останалите медии, спазващи принципите на качествената журналистика. Примерите за това също са десетки, но е достатъчно да припомним само два. Как се скри от срещата на главните редактори на петте най-големи национални ежедневници - "Монитор", "Телеграф", "24 часа", "Труд" и "Стандарт", с представляващия ВСС Боян Магдалинчев, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, въпреки изричната покана и към него като председател на ВКС за инициираната от изданията кампания "Правосъдие на светло". Среща, до която се стигна след необяснимите оправдателни присъди по делото "Алабин" и след която ВСС окуражи съдиите да обясняват кратко и разбираемо веднага мотивите за решенията си, а не обществото да ги чака в писмен вид в продължение на месеци. И как в същото време обслужи олигарсите у нас с тълкувателно решение на ВКС, връзващо ръцете на КПКОНПИ за конфискацията на имуществото на същите тези задкулисни играчи. Което впрочем също, подобно на ментора си Прокопиев, нямаше топки да излезе и да обясни публично.

Но Панов далеч не е единственият, преминал през кастингите на Костов и Прокопиев. През това задкулисно раздаване на роли премина и използваният от „Дневник“ и шефа на ВКС за нуждите на манипулацията им Методи Лалов. Доказа го фактът, че след скоропостижното си отпадане от съдебната система той получи като отплата за услугите си мястото на общински съветник от ДСБ. Повтаряме - ДСБ. Една от партиите, създадени от Костов и функциониращи под диригентската палка на Прокопиев. Другата е „Да, България“, която също беше създадена от наложници-актьори на задкулисието, като например лидера й и провален правосъден министър Христо Иванов.

През кастинга на менторите на задкулисието премина и също толкова скандалният бивш шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов, който след доброзорното си напускане на Темида се преквалифицира в адвокат в кантора, откъдето обаче продължава да дърпа конци в съдебната власт в полза на менторите си.

Пак през същия кастинг премина и бившият член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който беше компенсиран с шефски пост в машата на олигархията в Темида - грантаджийския Съюз на съдиите в България и с позиция в Апелативния съд на София (от прост съдия в районния съд преди мандата си във ВСС), откъдето продължава да прави услуги на Костов, Прокопиев и компания. Най-пресният пример за това е шокиращото решение на председателстван от него състав и с помощта на Българския хелзинкски комитет да бъде пуснат предсрочно на свобода убиецът Джок Полфрийман.

И като сме на темата,

през абсолютно същия кастинг премина и Йонко Грозев -

съоснователят на БХК и настоящ т.нар. български представител в Европейския съд за правата на човека, който защитава в Страсбург не интересите на страната ни, а тези на Прокопиев, Костов и милиардера спекулант Джордж Сорос. Грозев беше уличен от доклад на френски експерти във фрапиращи случаи на конфликт на интереси като съдия в Страсбург, а получи какво? Председателски пост на една от петте секции на съда и позиция в ръководството му. Или както казахме - обещаваш услуги, получаваш роля. Тази на Грозев е да подпомогне менторите си да вържат ръцете на прокуратурата, след като се провалиха в опитите да вържат тези на КПКОНПИ. Именно такава е и ролята на останалите наложници на Костов и любимия му олигарх Прокопиев в българската Темида - да подменят истинското правосъдие у нас с паралелно, обслужващо интересите им. По начина, по който направиха паралелната държава, за да се пробват да държат в плен всички нас, гражданите на тази държава.

Всъщност самият Панов признава това в програмното си интервю пред „Дневник“. „Трите задължителни елемента на една истинска демокрация са силна опозиция, независим съд и свободни медии. Вие виждате ли някой от тези елементи да е налице?“ И никой от участниците в тази пошла сцена не възроптава срещу констатацията му. Констатация на един зависим от олигархията магистрат, който заема позицията на съдия №1 в държавата, говорещ пред издавана от подсъдим олигарх медия. По-ясен пример за саморазобличаване от това - здраве му кажи.

Сега остава да видим каква отплата готви задкулисието за услугите на Лозан Панов. Нищо чудно с програмното интервю на шефа на ВКС в „Дневник“ Прокопиев да подгрява бъдеща политическа кариера на наложника си. Например начело на „Да, България“, чийто лидер Христо Иванов показа за годините, в които е председател на конци, че се проваля във всеки опит да обслужи менторите си. А както се случва с всеки провалил се актьор, особено с тези, участващи в пошли порнографски продукции, режисьорите скоропостижно го сменят с нов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.