16 съвременни скулптори отдават почит на Галин Малакчиев (СНИМКИ)
5

16 съвременни скулптори отдават почит на Галин Малакчиев (СНИМКИ)

Венци Занков е бил чест гост в ателието на големия ваятел, останалите го познават от разказите на учителите си

Шестнадесет съвременни скулптори представят в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия, свои работи в изложбата „Корени“, посветена на 90-годишнината от рождението на големия Галин Малакчиев (1931-1987).

Експозицията, която се открива с вернисаж в четвъртък, 22 юли, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп, има за цел да демонстрира най-новите тенденции и търсения в областта на скулптурата по примера на Малакчиев, чието име се свързва с новаторство, преобръщане на традиционните представи за пластичност, противопоставяне на официалната рамка. Творбите на Боряна Петкова, Валентина Шарра, Венцислав Занков, Георги Донов, Емил Бачийски, Кирил Кузманов, Косьо Минчев, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Невена Екимова, Орлин Иванов, Панчо Куртев, Рафаил Георгиев-Рафо, Симеон Симеонов, Стефан Коцев и Стоян Дечев ще могат да се видят в САМСИ на бул. „Черни връх” 2 до 19 септември.

Изложбата включва обширен визуален материал, свързан с творчеството на Галин Малакчиев, неговата кавалетна скулптура и реализирани проекти за обществени сгради. За първи път ще бъдат показани

сканирани и уголемени рисунки от скицника

на Малакчиев, много от които са за изпълнени в метал скулптури. По време на изложбата ще може да се гледа и филмът „Галин Малакчиев” (1984) на режисьора Васил Минчев, заснел твореца в ателието му в с. Батулия.

16-те скулптори, селектирани за изложбата, не са общували лично с Галин Малакчиев с изключение на Венцислав Занков, който го е посещавал в ателието му и е прекарвал доста време там. Това са следващо поколение творци, които познават Малакчиев от неговите произведения и от разкази на учителите си в Художествената академия, близки приятели на Галин – проф. Крум Дамянов, проф. Ангел Станев и др.

Наученото ще открием и в текстовете на участниците, които съпътстват произведенията. Те са и поетичен коментар на отношението към личността и творчеството на големия скулптор. Тази

приемственост в художествената традиция

и нейното осмисляне е обединяващата връзка между толкова различни съвременни скулптори и завещаното от Галин. Най-цитираното негово произведение е монументалната творба „За буквите” в градината на НДК, която се смята за един от най-добрите примери за скулптура в публичното пространство. Още много от работите на Малакчиев са интегрирани в градската среда и отдавна се възприемат като неотделима част от нея („Момче с лък“ в градинката пред хотел „Рила“ в София, релефът „Атлети“ на фасадата на зала „Фестивална“, фигура пред СГХГ и мн. др.).

Куратори на изложбата „Корени” са Надежда Джакова и Таня Станева.

Организаторите от Националната галерия благодарят за предоставените документи и фотографии, свързани с живота и творчеството на Галин Малакчиев, на СБХ, художествените галерии в Пловдив, Добрич, Плевен, Търговище и Габрово, на съпругата му Цветана Малакчиева, Дени Кръстев, Мария Арангелова и Емил Бачийски.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.