Театър „Кредо“ на юбилейно турне с „Дневникът на един луд“

Театър „Кредо“ на юбилейно турне с „Дневникът на един луд“

Театър „Кредо“ стартира юбилейно турне в страната за отбелязване на 5-ата годишнина от създаването на спектакъла „Дневникът на един луд“ по Гогол. Турнето се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е част от едногодишния проект на театъра „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се по Едногодишната програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството, 2020.

Програмата на турнето включва гостуване на 1, 2, 3 и 4 юни на сцената на Държавен куклен театър Русе, на 7 юни на сцената на Драматично-кукления театър Силистра, на 9 юни на сцената Държавен куклен театър Добрич. През есента турнето продължава с участие на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора. „Дневникът на един луд“ е в програмата на фестивала на 25 септември. На 5 и 6 октомври спектакълът гостува на сцената на Държавен куклен театър Бургас.„Дневникът на един луд“ е третото Гоголево заглавие в репертоара на театър „Кредо“ след обявения от руската критика за явление в световния театър спектакъл „Шинел“ и отличения с 11 престижни национални награди, между които и „Икар“, спектакъл „РевизорЪт“.

Премиерата на „Дневникът на един луд“ се състоя на 17 октомври 2015 г. на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Спектакълът е създаден специално за 50-годишния юбилей на Театър 199, копродуцент и партньор на „Кредо“ вече 29 години.

Сценарист и режисьор на „Дневникът на един луд“ е Нина Димитрова, основател и артистичен директор на театър „Кредо“, позната на зрителите у нас и по света като режисьор, сценарист, сценограф и актриса в спектаклите „Шинел“ и „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен. С творческия си подход към гениалния Гоголев текст и с избора на изпълнител за ролята на Аксентий Иванович Попришчин в „Дневникът на един луд“, Нина Димитрова разбива клишето, че тази роля трябва да се играе от известен артист на възраст около 40 години. Режисьорката се спира на 23-годишния Стелиан Радев, тогава абсолвент от НАТФИЗ, а вече член на трупата на Народния театър. През есента на 2013-а, още като студент по актьорско майсторство, Стелиан прави своя професионален дебют като партньор на Нина в спектакъла „Шинел“. В продължение на година и половина Димитрова търпеливо подготвя Радев за бляскавата му поява в необичайната за възрастта му роля на известния Гоголев луд. И отличията за актьорското му постижение не закъсняват. През 2016 г. Стелиан Радев получава наградата за мъжка роля на международния театрален фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово, номинация за награда „Икар“ на Съюза на артистите в България в категория „Дебют“ и номинация за награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“.

Освен юбилейното национално турне на „Дневникът на един луд“ по Гогол, за отбелязване на 5-та годишнина от създаването на спектакъла, по проект „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, е създадена пълна аудиовизуална версия на спектакъла със субтититри на английски език и нова визия на юбилейния спектакъл от фотографите Емма Бардизбанян и Светослав Куцаров.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.