0

С ъс заповед на здравния министър Кирил Ананиев театралните салони и оперите на закрито също могат да отворят врати. Това стана ясно след днешната среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на културата Боил Банов и шефът на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев с представители на творци от различни съсловия. Процентът на допустимо присъствие на театралните представления на открито се увеличава до 50%, а на закрито в салоните – до 30% максимум. Всеки театър сам ще реши кога е достатъчно подготвен да отвори врати.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев театралните салони и оперите на закрито също могат да отворят врати. Това стана ясно след днешната среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на културата Боил Банов и шефът на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев с представители на творци от различни съсловия. Процентът на допустимо присъствие на театралните представления на открито се увеличава до 50%, а на закрито в салоните – до 30% максимум. Всеки театър сам ще реши кога е достатъчно подготвен да отвори врати.

Първи готовност заявиха от театър „Българска армия“. След дългите месеци на раздяла със зрителите, театърът огласи, че отваря врати с най-хитовите комедийни заглавия от своя репертоар. За „Монитор“ зам.-директорът на трупата, актьорът Йордан Алексиев, сподели, че чакат да видят черно на бяло заповедта на Ананиев, но имат разписана от директора Мирослав Пашов програма за юни, която ще бъде обявена утре. Първото представление в ТБА на закрито ще е

„Черна комедия“ на 9 юни


за да могат дотогава и зрителите да се подготвят психически за завръщане. Днес в театъра усилено „разграфяваха“ салона и скицата, за да могат хората да са на изискваното отстояние един от друг. Лятната програма на „Армията“, заедно с тази на Сатирата, ще е изнесена на открития амфитеатър на София Тех Парк.

“Сто процента и ние ще играем на закрито в залите си. При заетост на местата до 30% това, естествено, няма да е печелившо, ето защо държавата поема фонд „Работна заплата“ за първите месеци. Но ние трябва да направим нужното за съживяването на театралния живот“, каза директорът на Сатирата Калин Сърменов, който днес е рожденик. Той обясни, че предстои преработване на планове за репертоара, скици на салоните, реклама, стартиране на продажба на билети и т.н. - дълъг процес, който той очаква да приключи до 15 юни, за да заработят и на закрито.

От Народния театър са готови с програмата си до юли, но при разговора с „Монитор“ директорът Мариус Донкин все още не беше видял заповедта на здравния министър Ананиев. Той коментира, че при 30% заетост на местата, на театъра ще е трудно да играе на закрито, защото „няма да има смисъл“. „Това е неуважение и към театъра, и към спектакъла, и към колегите. При нормални условия при 30% зрители едно представление

не може да се „прехранва“ и вече трябва да падне


от афиша“, отбеляза той. А постановките на Народния театър са много търсени и посещавани, при една трета заетост за тях наистина не е рентабилно да отварят закритите зали, но пък имат амбициозна програма за навън, където дори предвиждат премиера. „Театър пред театъра“, новата сцена в задния двор, която ще дебютира на 10 юни, и двете странични външни тераси на ВИП ложите са предложенията на първата ни трупа за спектакли на открито.

Малък градски театър „Зад канала“ няма да отваря вътрешните си пространства за спектакли, тъй като не може да се осигури необходимото разстояние особено в територията на артистите, не толкова на публиката, обясни директорът Бина Харалампиева. Но в средата на юни ще бъдат възобновени репетициите за нови заглавия: първо Явор Гърдев със „Завръщане у дома“ на Пинтър, а след него ще започне и Стоян Радев с „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ на Олби. По същото време МГТ ще излезе на открито в парка на Военна академия с „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ на Теди Москов, „Стриптийз покер“, музикалния спектакъл „Ритъм енд Блус“ и др.

Директорът на Софийската опера маестро Пламен Карталов бе категоричен, че още на 12 юни завесата в сградата се вдига за едно любимо заглавие – балета „Зорба Гъркът“. „Дори при 30% заетост ние сме длъжни да играем. Първо – заради съставите, които 2 месеца

не можеха да упражняват професиите си


и бяха закопнели за нови задачи. И второ – трябва да покажем и на публиката, че сме функциониращ театър, въпреки че и по време на рестрикциите представихме над 20 събития онлайн, които бяха посетени близо 600 000 пъти“, изтъкна акад. Карталов.

„Ако за публиката могат да бъдат взети конкретни мерки и тя да влиза един по един с отстояние от 2 метра, с маски и са през стол, не може да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Ние зададохме въпрос на Международната федерация на артистите, които и до ден днешен не са ни дали отговор какви мерки може да предприемем, спазвайки техните условия. Грижата за всеки един творец е и негова лична грижа“, коментира темата шефът на САБ Христо Мутафчиев. Актьорите ще трябва да подпишат декларация, че играят на собствен риск, а ако не желаят да играят, няма да търпят наказания за това свое решение.