0

О т днес във Великобритания са разрешени театралните спектакли на закрито при спазване на социална дистанция, обяви със серия от съобщения в Туитър Оливър Даудън, държавен секретар по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS), цитиран от Variety.

От днес във Великобритания са разрешени театралните спектакли на закрито при спазване на социална дистанция, обяви със серия от съобщения в Туитър Оливър Даудън, държавен секретар по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS), цитиран от Variety.

Театрите на Острова трябваше да отворят врати отново на 1 август, но това бе отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в края на юли. „С упоритата работа ние всички продължихме да държим под контрол вируса, така че сега можем да позволим повече културни и спортни дейности да се възобновят безопасно“, пише Даудън. „Друга важна стъпка към възстановяване на изкуствата е помощта от изготвения през юли спасителен пакет от 1,57 милиарда паунда. Това правителство е тук заради културата (#HereForCulture)“, изтъква Даудън.

Джон Морган, директор на Тръста на театрите в страната, коментира:„Надяваме се, че театрите, засегнати от принудителната пауза, ще могат да възобновят първоначално планираните представления. Въпреки че това е стъпка в правилната посока, това е просто малка стъпка. По-голяма част от театрите няма да могат да отворят отново, докато социалното дистанциране е в сила, а тъй като решение за него ще бъде взето най-рано през ноември, театралният сектор все още е в сериозна опасност от непоправими щети“.

Надежда за съживяване на сектора се появи миналата седмица, когато лондонският The Bridge Theatre обяви пиеса на Дейвид Хеър с участието на Ралф Файнс, която ще се играе през септември. Националният театър пък анонсира за края на октомври моноспектакъла на Джайлс Терера „Смъртта на Англия: Делрой“ от Клинт Дайър и Рой Уилямс, режисиран от Дайър.

Пол Флеминг, генерален секретар на Агенцията за дейност на творческия сектор, коментира в Туитър: „Ако цялата аудитория не се завърне, цялата работна сила също няма да се върне. Това ясно показва, че артистите се нуждаят от подкрепа за доходите си или ще изгубим много таланти от театъра и вариететното изкуство. Надявам се Оливър Даудън скоро да се срещне с мен и да подкрепи спасителния план на нашата агенция“.

Както стана дума, правителството ще преразгледа правилата за социална дистанция по време на публични събития чак през ноември.