0

С ъс спектакъла „Мерак“ по три емблематични произведение на Николай Хайтов /Мъжки времена, Мерак и Дервишово семе/  ще отбележат 1 век от рождението на писателя на 2 декември актьорите от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, чийто едновековен юбилей от основаването му ще бъде десет дни по-късно.

Със спектакъла „Мерак“ по три емблематични произведение на Николай Хайтов /Мъжки времена, Мерак и Дервишово семе/  ще отбележат 1 век от рождението на писателя на 2 декември актьорите от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, чийто едновековен юбилей от основаването му ще бъде десет дни по-късно.

Драматизацията и постановката са на Надя Асенова, а сценографията е на Тодор Райков.

Специални консултации по сценичен бой е дал Камен Иванов, преподавател по бойни техники в НАТФИЗ, той е автор и на музикалното оформление.Вокалите са на Лия Иванова, която в началото на 90-те години беше бек-вокалистка на Лили Иванова, а хореографията е на Христо Иванов, ръководител на фолклорния ансамбъл „Загоре“.

В образа на  Рамадан  режисьорката е поканила македонския актьор Иван Калошев, а ролята на Емине е поверена на младата Николета Минкова, възпитаничка на проф.Румен Рачев, позната вече като Аня в „Нощно слънце“ на Йордан Йовков и Сандра „От полет над кукувиче гнездо“ на Дейл Васерман.

„Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои. Не случайно именно неговите разкази са в основата на емблематичните филми „Козият рог” и „Мъжки времена”.Нашият спектакъл  ще Ви пренесе в Родопите, ще Ви срещне с българи и българи-помаци, ще Ви разказва за любов, мъжество, чест, дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. Ще дръпне струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор...

Вярвам, че ще обикнете тези герои, както ги обикнахме ние и ще припознаете у тях по нещо от себе си!“, коментира в аванс Надя Асенова.