Тази пролет е била най-студената от 1998 г. насам

Тази пролет е била най-студената от 1998 г. насам

Май 2021 г. е най-топлият месец май за последните три години, но пролетта на 2021 г. (тримесечният период март-април-май) е най-студената от 1998 г. насам.

Това сочат от НИМХ след анализ на времето през месеца. Тази година средните месечни температури са между 13.4°С (Девин) и 19.5°С (Първомай, общ. Петрич). Това е с отклонение между -0.4°С (Видин) и +2.6°С (гр. Дългопол, обл. Варна) от климатичната норма.

След относително студения април, в началото на месец май в планините над 2000 м надморска височина продължава да има значителна снежна покривка. Тя се топи интензивно в началото на месеца, в резултат на което речните нива във водосбора на р. Искър над яз. Искър и в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места временно се повишават.

Май е последният пролетен месец. Продължителността на слънчевото греене нараства и температурите се повишават чувствително. Атмосферната неустойчивост в края на пролетта допринася за значително увеличаване на валежите, които често са придружени от гръмотевични бури и градушки. Във високите полета се образуват последните пролетни слани. Към края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°С.

Месец май е с нормален брой дни с валеж, но сумарните месечни количества са малки – между 11% от месечната климатична норма в Ахтопол и 153% в Павликени. Това е най-сухият месец май от 2016 г. и речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са останали без съществени изменения. Поднормените валежи в част от южните и източните райони създават условия за понижение на нивата на почвените влагозапаси, което се отразява неблагоприятно на развитието на пролетните култури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.