Тази година – завод за полупроводници.  Догодина – за цели проводници

Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници

В разгара на грипа и коронавируса, тихо и полека се промъкнаха новини за електронизацията в нашето общество. Докато треперим за здравето и живота си, някак не можем да осъзнаем колко важи и полезни неща ще стават.

Защото, ако по-рано бяхме напреднали в електронното управление, сега по дигитален път щяха да бъдат възможни много повече неща, свързани с всички сфери на живота ни и нямаше да треперим как ще отидем в това заразно време до едно или друго гише. Но, макар и бавничко, все пак напредваме. Парламентът прие на първо четене промени в Търговския закон, които ще облекчат бизнеса да не подава по няколко годишни декларации с едни и същи данни в различни институции – НАП, НСИ, Търговския регистър, ДАНС и т.н. Вместо това, фирмите ще се отчитат само на НАП, а пък оттам нататък и другите институции ще ползват данните. Висшият съдебен съвет, макар и с известна липса на ентусиазъм, реши да бъдат изготвени промени в процесуалните закони, които ще въведат задължителното електронно призоваване. През декември 2017 г. вицепремиерът Томислав Дончев отиде на крака при кадровиците на Темида, за да ги убеждава колко добре би било съдебната власт да се включи в електронното управление. Никой не оспори пред него, че трябва да се върви към електронно правосъдие, но още на следващото заседание кадровиците се изпокараха какво-що да се прави. От тогава, от време на време току се чуе нещо за надграждане на някоя система, след което нещата затихват. И така, до следващия път Иначе желание има за електронизация и може някога да бъде осъществено електронното управление в страната, ама няма да е сега. Както каза в едно от легендарните си приветствия при отриването на завод за полупроводници по времето на социализма първият партиен и държавен ръководител Тодор Живков: "Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!". А народът през смях разказваше като анекдот един истински случай. Отишъл голям партиец, т.е. човек от местния комитет на БКП, на проверка в едно ТКЗС. Председателят на трудово кооперативното земеделско стопанство го завел при един от бригадирите. „Какво свърши днес, другарю?”, попитал го партиецът. „Ами нищо”, адски смутено казал бригадирът, просто го било страх да излъже. Началството отишли и при работниците. „Ти какво свърши днес?”, попитал партиецът един от тях. „Ааа, цял ден помагам на бригадира бай Киро”, отвърнал работникът.

 


 
 


 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.