Тарикатите – без поклонници

Тарикатите – без поклонници

Хотелиери и ресторантьори заплашвали с фалити, ако властта не им разреши да работят след 21 декември. Това заглавие ми се мерна в новинарския водовъртеж в началото на седмицата.

Като оставим настрана, че един собственик на подобен обект може най-много да заплаши детето си, че ще му спре джобните или ще блокира кредитната карта на любовницата си, хотелиери и ресторантьори могат най-много да плашат гаргите.

Не бих искал да се конфронтирам с представители на цял един бранш, наистина претърпял огромни загуби от коронавируса, нито да вкарвам в такъв дискурс изданието, в което пиша, но разговорите за мерките, които налага пандемията, трябва да протичат под формата на преговори и диалог, а не на ултиматуми и предупреждения.

На фона на анонсираните през последните часове противоепидемични мерки за новогодишните празници в Турция, Германия, Холандия, Гърция и Великобритания вероятно ще последват и още, тонът на хоремагчиите е като на сърдито дете, на които тате не е купил обещаното колело за рождения ден. Загуби търпят много браншове и у нас, и по целия свят.

На предишен етап ресторантьорите получиха облекчения под формата на намаление на ДДС. Мярката не беше почувствана от клиентите, защото априори беше насочена именно за подпомагане на бизнеса. В условията на ограничения държавите правят отстъпки, осигуряват според джоба и възможностите си компенсации и на този фон следва и бизнесът да е коректен към държавата и косвено към тези нейни граждани – пенсионери, социално слаби, безработни и прочие, които също разчитат на бюджетна помощ.

Вместо това клиенти информират за съмнителни практики на представители на ресторантьорския бранш. В Шумен собственици на локали официално обявили затваряне, изпратили уж персонала на борсата, кандидатствали за подпомагане, а в същото време заведенията си работят офлайн и доставят храна на клиенти по домовете и офисите. И се пазят – не издават фактури и касови бележки. Веднъж мамим, като искаме помощ без основание, втори път крадем, като укриваме доходи и не плащаме върху тях данъци.

Да, винаги съм мразил обобщенията. Възможно е да става въпрос за единични случаи и практиката да не е толкова мащабна. Но браншът със заплахи и ултиматуми иска либерализиране на режима за всички, в т. ч. и за некоректните си членове.

Коронавирусът нанесе поражения на всички. И не само финансови. Както обществото с по-голяма или по-малка степен на консолидация солидарно търпи несгодите на ограниченията, така разбиране трябва да прояви и бизнесът. А тарикатите, които въртят номера в кризисно време, просто трябва да ги оставим без поклонници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.