Тарикати връщат 6,5 млн. лв. в хазната заради фалшиви болнични (ОБЗОР)

Тарикати връщат 6,5 млн. лв. в хазната заради фалшиви болнични (ОБЗОР)

НОИ засякъл над 9000 случая със злоупотреби за година

  • 17 от поискалите обезщетение за безработица „се трудели“ за покойник

  • 1,43 млрд. гълта от бюджета на ДОО COVID-19

 

6,5 млн. лв. трябва да възстановят хората, ползвали фалшиви болнични през миналата година. Това става ясно от данните на информационния бюлетин на Националния осигурителен институт за 2020 г.

Общо 9213  са разпорежданията за възстановяване на суми в размер на 5 864 663 лв., издадени от института през миналата година. В резултат на извършените проверки са установени съмнения за злоупотреби със средствата на ДОО. През 2019 г. са съставени общо 6737 ревизионни документа. Установеният начет по влезли в сила разпореждания за събиране на суми е 705 308,22 лв., става ясно още от данните на НОИ. Така общата сума, която трябва да възстановят хората, злоупотребили с болнични листи, е 6,5 млн. лв.

Общият брой обжалвани болнични листи през 2019 г. е 16 373 броя, което е с 6865 броя повече спрямо 2018 г.

Отменени са 4397 болнични листове

за 92 090 броя дни. Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерството на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД „Национална полиция“, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към МЗ и ДАНС. На органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители. При наличието на такъв вид злоупотреби контролните органи на НОИ издават и разпореждания по реда на КСО за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания, разясниха от института. По този ред се събират неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация, разясниха още от института.

През изминалата година е имало и не малко опити за злоупотреби с осигурителни права. Един от случаите е със 17 души, които искали обезщетение за безработица, а в същото време се оказало, че са  „работили“ за лице, починало през миналия век. Случаят е от Кърджали, а служителите на НОИ там се усъмнили, че се появяват доста хора, работещи при един и същ осигурител и искащи обезщетение за безработица. Извършеният анализ установил - 17 лица са регистрирани в НОИ с продължителност на последната заетост от около 1 месец. Всички те са с прекратени предходни трудови правоотношения „по взаимно съгласие“ или не отговарят на условията за придобиване право на парично обезщетение за безработица, а именно нямат нужните 12 месеца осигурителен стаж като осигурени лица за риска безработица от последните 18 месеца. Това

поражда съмненията

че назначаването им при този работодател е направено единствено с цел да се придобие право на обезщетение за безработица. Възложена е проверка и са изискани трудовите досиета на работниците. Оказало се, че всички те са назначени като „сезонни работници в земеделието“. Според управителя на дружеството всички „работници“ са извършвали земеделска дейност, състояща се в обработка и подготовка на тютюневи лехи, като нивата, която се е обработвала, се намирала в близост до зеленчукови оранжерии край Момчилград, собственост на лице с инициали Ф.С., което обаче е починало в далечната 1977 година.

За недобросъвестност при получаването на обезщетение за безработица става дума и в редица други казуси, става ясно още от данните на осигурителния институт.

От НОИ отчитат също увеличение на броя на предадените преписки до прокуратурата – през 2017 г. са 5 на брой, а през 2019 г. са четири пъти повече. От института разказват и за това как 346 гастарбайтери се оказват земеделски производители. Служителите от сектор „Краткосрочни плащания“ през април 2019 г. са установили голям брой хора, регистрирани като земеделски стопани, за които се подават документи за изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, като според подадената информация ражданията са станали извън територията на България. Съмнението, което пораждат посочените данни, принуждава работещите по преписките да се обърнат за съдействие към Областната дирекция на МВР (ОДМВР – Кърджали). Благодарение на навременните съвместни действия на служителите на НОИ и МВР е

предотвратена щета за бюджета

на ДОО за над 2 470 000 лв. Срещу постановените откази за отпускане и изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст в НОИ-Кърджали са постъпили 97 жалби от засегнатите лица. Нито една от тези жалби не е уважена от директора на териториалното поделение, защото няма как да се получава обезщетение за трудова дейност, а човекът да е зад граница.

През ноември 2019 г. в НОИ-Кърджали постъпил и сигнал за наличието на няколко души, на които е изфабрикуван осигурителен стаж от голям осигурител от Момчилград, при положение че не са работили за него. Целта на опита за измама с осигурителни права е получаване на възможност всяко едно от лицата да придобие право на пенсия, тъй като натрупаният от него стаж не изпълнява условията, записани в българското законодателство, разясняват още от осигурителния институт.

От там отчитат също така, че след като НС е одобрило актуализацията на бюджета на ДОО за 2020 г., ще бъдат осигурени допълнително 1 млрд. лв. за изплащане от фонд „Безработица“ на компенсации на работодатели, чиято стопанска дейност е засегната от въведените мерки срещу разпространението на COVID-19. В същото време с 430 милиона е намалена планираната стойност на приходите от осигурителни вноски. В резултат от двете мерки трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига от средства в държавното обществено осигуряване е увеличен с 1,43 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.