Тапи на 5 места към морето и планините (ТЕМАТА)

През отпускарските месеци

Тапи на 5 места към морето и планините (ТЕМАТА)

Ремонтират 107 км пътища с европари

Пътят към морето и планините това лято ще бъде изпитание за шофьорите. Тапи към морето ще ни мъчат общо на пет места по магистралите "Хемус" и "Тракия".

Очаква да завърши поетапният ремонт в двете платна на общо 52 км от АМ „Тракия“ - от 156-и до 208-и км или т.нар. вълни на Стара Загора, който започна през миналата година. Вече са основно ремонтирани над 28 км между пътните възли „Белозем“ и „Чирпан – изток“. По метода студено рециклиране е възстановена носимоспособността на пътното тяло в целия участък. Продължава работата на следващите над 23 км от АМ „Тракия“ до пътен възел „Стара Загора“. Затворени са и двете платна, като движението се осъществява по обходен маршрут. Предвижда се ремонтът на участъка от АМ „Тракия“ между пътните възли „Чирпан - изток“ и „Стара Загора“ да продължи до края на юни 2021 г. Със завършването на ремонта 52 км от АМ „Тракия“, построени в периода 2004-2007 г., ще са с нова асфалтовата настилка, подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Облекчение за трафика ще бъде завършването на през юни

на ремонта на жп надлеза при 159-и км на АМ „Тракия“ в платното за Бургас. Поради ремонтно-възстановителните работи на съоръжението движението се извършва двупосочно в платното за София. Целта е дейностите да завършат преди летния сезон и да се осигури безопасно пътуване към Южното Черноморие, коментираха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

През тази година продължават ремонтните работи по долното строене - колоните на виадуктите на АМ „Тракия“ – при 13-и, 15-и, 17-и, 18-и 20-и и 37-и км, без това да възпрепятства трафика по магистралата.

Продължава работата по долното строене и на виадуктите на АМ „Хемус“ – при с. Потоп на 19-и км, „Коренишки дол“ при 35-и км, както на съоръженията при 36-и и 37-и км. Ремонтните работи се изпълняват, без да се пречи на движението.

От републиканските пътища, осигуряващи движението към черноморското крайбрежие, в момента се ремонтира участък от пътя Шумен – Варна. През ноември м. г. стартира поетапен ремонт на общо 51 км от първокласния път на територията на област Варна. В момента се работи в 11 км отсечка Слънчево – Варна, като движението е ограничено и трафикът се осъществява по АМ „Хемус“ - от пътен възел „Слънчево“ до Варна и обратно. Предвижда се през юни да започне работата и в 32 км отсечка от границата с област Шумен до Девня. Срокът за завършване на ремонта на 51 км трасе е до края на тази година. Вече са основно ремонтирани 8 км между Девня и Слънчево и отсечката е с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, нова маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Стартира ремонтът на 10 км от третокласния пътя Ихтиман – Самоков

който е най-пряката връзка между автомагистрала „Тракия“ и курортния комплекс Боровец. Работи се на участъци от около 50 метра и движението се осъществява поетапно двупосочно в лента, в която не се извършват дейности, като ограничението на скоростта е до 40 км/ч. Преминаването на товарните автомобили над 10 тона е ограничено и обходният маршрут за тях е по АМ „Тракия“ и път II-62 Самоков – Дупница. Предвижда се ремонтът да завърши до края на октомври т.г. преди началото на зимния сезон.

Извършват се ремонтни дейности и на още редица други пътна участъци с интензивно движение. На територията на област Хасково се ремонтират близо 9 км от пътя в участъка от границата с област Стара Загора до Димитровград. Предвижда се ремонтните дейности да завършат през юни т. г. За изпълнение на строителните работи по две мостови съоръжения над р. Меричлерска и р. Марица движението на моторните превозни средства до 3,5 т се пренасочва по обходен маршрут през квартал „Изток“ 1 и 2 на Димитровград, а тежкотоварният трафик над 3,5 т преминава по път III-503 от Средец – Опан – Бяло поле – Васил Левски – Симеоновград, след което по път III-663 Симеоновград – Златополе – Брод до Димитровград и обратно.

В края на април

започна поетапен ремонт на 40,6 км от пътя Белово-Пазарджик

в участъка от Пазарджик до Костенец при 147-и км. През миналата година бяха обновени над 27 км от първокласния път между Пазарджик и Пловдив. Тази година дейностите са организирани в четири етапа и работата стартира в 10 км участък между пресичането с пътя Варвара-Септември, в района на ханче Септември, и пътя в с. Звъничево. Ремонтът включва усилване на пътната основа, където е необходимо, асфалтобетонова настилка, подобряване на отводняването. Отсечката ще бъде с нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Срокът за завършване на ремонта в 10 км участък е юни 2021 г.

През тази година

продължава поетапният ремонт на над 20 км от Северната дъга

на Софийския околовръстен път, който стартира през миналата година. Тя започва след пътния възел със Северната скоростна тангента и завършва при пътния възел с бул. „Ботевградско шосе“. Вече са ремонтирани над 12 км от трасето. Строителните работи продължават в още пет участъка, което е около 8,4 км.

В началото на февруари т.г. започна поетапният ремонт на 14 км от Околовръстния път на град Пловдив, съвпадащ с второкласния път Пловдив - Асеновград, в отсечката между кръговото кръстовище с Пазарджишко шосе (при км 0) и кръговото кръстовище с Асеновградско шосе (при 14-и км). Вече са ремонтирани общо 8 км от Околовръстния път - между кръстовищата с Асеновградско шосе и с Коматевско шосе. Строителните дейности ще продължат в отсечката между бул. „Коматевско шосе“ и бул. „Пещерско шосе“. След това е предвидено ремонтните дейности да продължат в още два участъка – от бул. „Пещерско шосе“ до бул. „Пазарджишко“ и последният етап е до АМ „Тракия“.

По ОП „Региони в растеж“ през тази година година продължава ремонтът на още 106,3 км пътища. Сред тях са

33,5 км от Айтоски проход - пътя Провадия – Айтос

който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с АМ „Тракия“, на близо 47 км от второкласния пътя Русе - Кубрат - основната пътна артерия между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища Русе - Варна, Силистра - Шумен и второкласния път Кубрат - Разград. Продължава и ремонтът на 26 км от третокласния пътя Кърджали - Мост - Манастир.

Предстои тази година по ОПРР да започне рехабилитацията на близо 79 км пътища. Ще се ремонтират 27 км от второкласния път II-53 Поликраище - Елена - Сливен, 23,4 км от път III-559 Полски градец - Тополовград - Устрем в област Хасково, 9,5 км от път III-2077 Каблешково - Межден в област Силистра и близо 19 км от път III-9004 Варна - Белослав - Житница в област Варна.

По програмите за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ продължава ремонтът на 7 км от второкласния път 86 Средногорци - Рудозем, а по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Румъния - България се рехабилитират над 24 км пътища в Северна България - 9,3 км от пътя Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от пътя Берковица - Монтана в област Монтана. През тази година е планирано да стартира изграждането на 2,61 км от обходния път на Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти. Предвижда се част от изграждането на обхода на Рудозем да се финансира по ИНТЕРРЕГ.

Връзват тунелите на

Витиня с три напречни галерии

Със завършването на ремонта в тръбата за София на тунел „Витиня“ през март т. г. вече не се затруднява трафикът по АМ „Хемус“ от София до Боаза. При ремонта на тунелната тръба е запълнен пълният обем на кухините както между първичната и вторичната облицовка, така и между първичната облицовка и планината и са инжектирани няколко хиляди тона циментов разтвор. Усилена е вторичната облицовка с армиран стоманобетон и анкери по целия периметър, с което е постигнато обединение на раздробените досега пластове от облицовката и скалния масив. Направена е хидроизолация, водите са заустени и тяхното разрушително действие е премахнато. В съответствие с европейската директива за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T) съоръжението ще има три напречни тунелни връзки, които ще свържат двете тръби на тунела. Трите галерии са прокопани в тръбата за София, предстои довършването им в тръбата за Варна, като внимателно ще се прецени кой период е най-удачен за тези дейности, за да не се затруднява трафикът през летния сезон.

Обновяват участък

на АМ „Марица“

Предвижда се и обновяване на 5 съоръжения в платното за София на АМ „Марица“ в 4 км участък (от 94-ти до 98-и км) в района на Свиленград, построен преди повече от 30 години. Ще се ремонтират тротоарни блокове, ще се подмени хидроизолацията и ще се монтират нови ограничителни системи. За изпълнение на дейностите трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП Капитан Андреево. Предвижда се и обновяване на 5 съоръжения в платното за София на АМ „Марица“ в 4 км участък (от 94-ти до 98-и км) в района на Свиленград, построен преди повече от 30 години. Ще се ремонтират тротоарни блокове, ще се подмени хидроизолацията и ще се монтират нови ограничителни системи. За изпълнение на дейностите трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП Капитан Андреево.

През ноември отварят

нова отсечка от „Хемус“

Строителството на 16,32 км участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Търговище и Шумен напредва, като екипите на строителя работят максимално мобилизирано, за да може обектът да завърши колкото се може по-рано. Срокът за завършване на строителните работи по договор е до края на ноември 2021 г. Изпълнител на СМР е ДЗЗД „Хемус-16320“, в което участват „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали-Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Срокът на договора беше удължен поради продължителни отчуждителни процедури и извършване на дейности по археология. В отсечката се изпълняват земни работи, в т.ч. и охумусяване на скатовете на насипите, пътни и асфалтови работи, дейности по големите мостови съоръжения - доставка и монтаж на главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.