Таня Михайлова: Учениците няма да бъдат ощетени, ще могат да кандидатстват в университет

Таня Михайлова: Учениците няма да бъдат ощетени, ще могат да кандидатстват в университет

Българските ученици няма да бъдат ощетени от изместването на изпитите. Всичко по отношение на завършването на нашите зрелостници ще бъде в такива срокове, че да могат да кандидатстват в университет. Това заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНТ.

„Забавянето ще бъде такова, че да бъде в рамките на допустимото, за да може да продължат да кандидатстват, съобразявайки се, че и една голяма част от университетите в чужбина са удължили сроковете и отлагат кампаниите”, каза тя. Според нея една част от зрелостниците вече са подали документи за прием, тъй като това се случва онлайн. Михайлова допълни, че и в нашите висши училища ще се съобрази приемната кампания. Всеки от тях ще прецени дали приемните изпити да бъдат на място, или онлайн.

Учениците ще завършат дистанционно годината и само част от тях ще влязат в класните стаи за изпити. Зрелостниците, които завършват средното си образование, се връщат в училище, за да положат матуритетните си изпити.

„Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е задължителен, а вторият е по предмет по избор на самия ученик. Една голяма част от учениците ни от професионалните ни гимназии вместо втори държавен зрелостен изпит имат право и избират държавния изпит за придобиване на професионална квалификация.”, посочи Михайлова. Седмокласниците пък трябва да положат национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Зам.-министърът посочи, че освен за установяване на постигнатите резултати и индивидуалния напредък на всеки ученик,то служи и за сформиране на бала за кандидатстване в гимназия.

Михайлова обясни, че миналата седмица били проведени срещи със социалните партньори, родители, работодателски организации относно това как да приключи и годината.

„Засега се надяваме матурите за бъдат началото на юни, а средата – изпитът след 7-ми клас. Имам да уточним още някои детайли, затова конкретни дати ще бъдат уточнени до края на тази седмица”, каза зам.-министърът. Тя посочи, че със сигурност изпитите няма да се проведат на датите, които са обявени към момента ( матурата бе планирана за 20-ти и 22-ри май). Зам.-министърът увери зрелостниците и седмокласниците, че ще разполагат с достатъчно време, за да се подготвят. Професионалните гимназии няма да променят датата на изпита по теория, тъй като държавният изпит за придобиване на квалификация е от 2 части, посочи Михайлова

„Датите за изпита по практика се определят със заповед на директора, така че те ще имат достатъчно време да изработят своя график, за да могат всички ученици да се явят в условия, при които ще бъдат спазени всички изисквания за дезинфекция и дистанция”, уточни тя.

Какъв материал ще влиза в двата изпита, е едно от нещата, които трябва да се уточнят.

„Ние направихме онлайн анкета със срок до 30-ти април и днес трябва да видим резултатите, за да можем да вземем категорично решение, с което сме почти готови.”, обясни Михайлова.

„Изпитните материали се готвят от края на предишната година. В тази ситуация изпитният материал ще се съобрази с това, което е преподавано на учениците.”, обясни тя. Затова и се оглеждали всички случаи, за да се даде сигурност на учениците , че ще явят на изпити на материал, който е усвоен в класните стаи.

„В голяма част от материала на матурата по желание е взет до 10-ти клас, но има училища като езиковите и профилираните гимназии, в които част от материала се изучава и в 11-ти и 12-ти клас. Това ще бъде съобразено”, допълни зам.-министърът. Тя посочи, че по БНТ стартира и специален урок за зрелостните изпити „Матурата на фокус”.

През една част от дистанционното обучение учителите само си водеха бележки за участието на учениците без да поставят оценки.

„По-важно е учениците да имат знания. Броят оценки невинаги е релевантен на качеството знание, а ние се стремим към качествено знание.”, посочи Михайлова. Затова и по време на втория срок формалният брой оценки няма да е водещ, а какво са показали учениците. „На база оценки от първия и втория срок учителите могат да оформят годишната оценка”, посочи зам.-министърът.

Според Михайлова дистанционното обучение е било единственият успешен вариант, който да ни позволи да имаме една нормална учебна година.

„При тези условия означава, че годината може да приключи успешно за нашите ученици.”, посочи тя. Засега следващата пък започва на 15-ти септември.

„През лятото ще има възможност ученици, които се нуждаят от допълнителни часове и занимания да работят допълнително в училище при спазване на всички мерки. Проект „Подкрепа за успех” е с тази насоченост.”, допълни зам.-министърът.

Тя обясни, че е трудно да се говори отсега кога ще има изпращане и балове на абитуриентите.

„Не мисля, че те са били най-важната част от завършването на една година, за мен това са изпитите. Ако погледнете емоционално от гледната точка на 12-ти клас, безспорно това е финалът на годината. Има време, така че със сигурност ще ма възможност и за балове, и за изпращане.”, каза Михайлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.