Таня Михайлова: Има 19 карантинирани паралелки, присъственото обучение остава

Таня Михайлова: Има 19 карантинирани паралелки, присъственото обучение остава

Има 19 карантинирани паралелки към момента, посочи пред БНР зам.-образователният министър Таня Михайлова. Тя посочи, че на този етап присъственото обучени остава.

Общо 500 ученици и 40 учители са в домашна изолация. Една част от тях са заразени преди началото на учебната година, посочи Михайлова. Положителните тестове от учениците пък били 26. Не всички от тях са присъствали на първия учебен ден. „На фона на динамиката и предприетите мерки, следим процесите и случаите ежедневно в цяла България. Ежедневно и ежечасно получаваме информация.”, каза зам.-министърът. Тя се надява скоро да има и модул, в който училищата ще попълват справки и данни за хода за ситуацията във всяко училище.

При случай на коронавирус дезинфекцията трябва да се случва веднага. „Убедена съм, че 107-мо училище бързо ще навакса деня за дезинфекция.”, каза тя. Вчера там стана ясно, че 4 паралелки ще бъдат карантинирани, тъй като учениците са били контактни със заразен учител.

По думите на Михайлова училищните бюджети позволяват до края на тази календарна година да поемат дейността по дезинфекция. „Многократно сме заявявали, че не е редно да се събират пари от родителите. Даренията са на доброволен принцип”, подчерта тя и допълни, че просветният министър Красимир Вълчев изпрати и писмо, което да се сведе до знанието на всички директори, че това не е редно. 

Според зам.-министърът учениците вече са по-отговорни. „Бих се доверила на големите ученици, които ще показват на по-малките как да спазват мерките за безопасност.”, каза Михайлова. Тя посъветва, когато някой не се чувства добре, трябва да остане вкъщи.

В началото на седмицата главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев, заяви, че при 10% заразени в едно училище, то тогава цялото ще бъде затваряно. Михайлова посочи, че бройката ученици обаче е различна са всяко училище. „Важно е да можем да реагираме за конкретното място. На този етап залагаме на индивидуалния подход.”, каза тя.

За тази учебна година ще бъде разрешено по желание деца да могат да преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Към момента малко над 500 ученици са заявили такова желание и 400 са го направили по здравословни причини, посочи Михайлова. По здравословни причини няма да се минава през разрешителен режим, но при заявления по желание ще се разглеждат случаите дали са допустими.

„Смятам, че голяма част от училищата имат възможност да преминат към дистанционно обучение, те вече минаха по този път, имаме и изисквания на базата на натрупания опит.”, каза още зам.-министърът. Тя подчерта, че училището трябва да избере една електронна образователна система.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.