Зам.-министър Таня Михайлова: Електронното обучение даде възможност да нямаме нулева учебна година

Зам.-министър Таня Михайлова: Електронното обучение даде възможност да нямаме нулева учебна година

Електронното обучение даде възможност да завършим миналата учебна година, а тази да нямаме нулева учебна година. Това заяви пред бтв зам.-образователният министър Таня Михайлова. Тя обаче подчерта, че то няма как да замени присъственото обучение, тъй като технологиите са само инструментариум.

„Започва втори учебен срок, учебната година е преполовена, не е приключила. Иска ми се всички постепенно да се върнат в класната стая, балансът е крехък. Оптимистичният вариант е постепенно всички да се върнат”, заяви зам.-министърът. Според нея обаче това зависи от аспекти, които няма как да се предвидят – като как ще се развие епидемичната обстановка.

„Искаме всичко да е наред, но за целта всеки един от нас трябва да е отговорен”, подчерта Михайлова.

В четвъртък в класните стаи се връщат три випуска – 7-и, 8-и и 12-и клас.

 „Учениците в професионалните гимназии трябва да се готвят за изпити за придобиване на професионална квалификация, за които е важна практиката. Няма как зрително да бъдат придобити практически умения. Затова е важно учениците да влязат в работилниците. Има практики, които няма как да се научат без да се упражняват”, заяви зам.-министърът. На седмокласниците пък им предстои изпит за прием в гимназия. Михайлова допълни, че не трябва да се забравя, че тези ученици вече завършиха миналата година дистанционно.

Михайлова увери, че изпитите след 4-ти и 10-ти клас няма да отпадат и няма да се правят законови промени, с които това да бъде възможно. „Изпитът е рутинна дейност в образователната система, не знам някой да е завършил училище без да полага изпит. По тази логика трябва да отпаднат класните работи, контролните, писмените изпитвания, за да не се притесняват учениците”, заяви зам.-министърът. По думите й тези изпити са важни в ситуацията, за да видим докъде е стигнал ученикът и какво е научил.

„Учителите не трябва да имат притеснения, че това е неговата оценка. Те трябва да знаят, докъде са стигнали учениците му”, каза още Михайлова.

Тя обясни още, че списъците с желаещи да се ваксинират педагози продължават да се допълват. Вече около 30% от тях искат да се имунизират. На места вече започна поставянето на първите дози, а където не е приключила първата фаза от имунизационния план, това ще се случи малко по-късно.

„Смятам, че колегията вярва на ваксините и ще се ваксинира. На първо място е доводът за присъственото обучение. Личният ангажимент към здравето се проектира към обществената отговорност към това да бъдеш с учениците в клас. Нашите учители са отговорни и съм убедена, че ще се ваксинират”, каза Михайлова. Тя добави, че също ще се ваксинира, когато дойде нейният ред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.