Таня Гигова: Театърът учи децата на общуване
4

Таня Гигова: Театърът учи децата на общуване

Малките актьори от ГлухАРТчета откриват програмата на „София Моно“ на 1 юни

Да омесиш от най-трудното тесто (децата) – творец, да покажеш класиката и да поднесеш аромата на хартиена книга на поколението, което се ражда с високите технологии в ръка – с тази почти непосилна задача се е заела една вдъхновяваща куклена актриса. Таня Гигова създава детската театрална школа ГлухАРТчета през 2016 г., но не като авантюра или просто за да опита, а стъпва на дългогодишен опит в работа с най-малките.

Именно с нейните възпитаници навръх Деня на детето тя ще даде старт на детската програма на фестивала „София Моно“, който е част от Календара на културните събития на Столична община с подкрепата на Национален фонд култура. За първи път тази година хлапетата ще получат толкова, ако не и повече, колкото и възрастните. В съботния следобед, в 14 часа, Гигова ще изведе на сцената Еличка, Кали, Ема и дъщеря си Неда, за да изиграят за връстниците си спектакъла „Бременските музиканти“. А след него ще има и работилничка, в която всеки може да се включи и да изработи някои от героите от приказката. „Всички деца са поканени, а входът в парка на Военна академия е свободен!“, кани малките си приятели актрисата, защо за нея и възпитаниците й това не е просто работа, а сбъдната мечта на децата – да играят на голяма сцена. А следващата е - собствено представление, по което вече работят.

Таня наистина вярва, че театъра възпитава. Не просто те учи на класически текстове или приказки, а дава социални умения и е важно условие за изграждане на всяко дете. „Театърът, пък кукленият още повече, е комплексно изкуство – в него има и думи, и рисунка, музика, танц. И посещението, и участието в процеса дават много. Дават гледна точка, предизвикват фантазията, удоволствие за всички сетива, възпитават естетика.


Заради всичко това водете децата си на театър!


Вече има представления дори за бебета-зрители. Малко обаче трябва да поотраснат преди да преминат от другата страна на завесата. Най-малките попълнения в ГлухАРТчета са на 5 години. В момента Гигова работи с две групи, но приема всеки нов желаещ. „Това не е място за производство на актьори, а място, на което да се докоснеш до изкуството, на което се изграждат умения, необходими в живота и полезни за всяка професия, място за развитие на въображението, за изграждането на приятелства, място да се научиш да общуваш и да преодоляваш притесненията си. А ако излезе и някой актьор – супер!“, категорична е актрисата, която завършва НАТФИЗ през 2000 г. в класа на Пламен Кьорленски.

Най-тънкото при работа с деца е да не изпитваш страх. „Веднага те усещат, и могат да те доведат до наистина ужасни състояния. Затова е важно да усетят, че си уверен, спокоен, добронамерен, обичащ, но и забраняващ да ти се качват на главата. Създаваш правилата, обичаш и насочваш – това!“, разкрива Таня. Но под ръцете й, трудно би излязло друго освен последовател на Мелпомена, каквато е и собствената й дъщеря Неда, и големият й син Петър. Той учи киноизкуство в Бормунтския университе, в Англия, а тя – освен, че гастролира с приятелите си от школата, дублира детски филми, анимации и сериали. Да откриеш таланта, пък било то и на собствените си наследници, хич не се оказва лесна задача. „Талантът не го търсиш – предразполагаш, погалваш, разтърсваш, показваш, предизвикваш – и когато детето се почуства сигурно, подкрепено и спокойно – хоп – изскача някое талантче!“, споделя опита си Таня. Едно от най-трудните неща е да задържиш вниманието на хлапетата. И това може да го каже всеки, с малък човек у дома. Оказва се че формулата е ясна и действа безотказно, но изисква много енергия.


Сменяйте дейностите, задачите, темпото


Подреждам така часовете, че децата да се занимават и с театър, и с кукли, рисуват, танцуват. Но всичко зависи от деня и от общата енергия – тя ме насочва и часът преминава според децата, не само според моите планове“, споделя ноу-хау актрисата, на която театъра е детската й любов. „Когато още съвсем малка ме питаха “каква искам да стана”, винаги съм казвала „артиска“. Просто исках да бъда всичко – и продавачка, и певица, и танцьорка, и... всичко. Когато разбрах, че „Жената зад щанда“ – сериал по телевизията, е всъщност актриса – ето тогава разбрах какво искам!“, връща лентата тя и тръгва да сбъдва мечтата си. На 10 се записва в драматичния състав към читалище „Люба Ивошевич“ при ръководител Лили Тинтерова, която в последствие става и нейна приятелка. “Учех, за да ходя на репетиции, ходех на училище, за да мине и да отида на репетиции. Чудех се защо трябва да уча до 11 клас, за да мога да се занимавам само с театър“, напълно целеустремена е била Гигова. Но нито за миг не е и помисляла, че куклите са нейната съдба. Дори изпитвала лек ужас от тях. Отново по съвет на Тинтерова кандидатства и „Актьорско майсторство за куклен театър“, за да „претръпне“. И влиза именно това, с една едничка цел, на следващата година да се прехвърли „драма“. „След първия месец си казах, че ще съм най-голямата глупачка, ако го направя. Влюбих се в кукления театър, в гледната точка, която ми дадоха, в


неживата материя, която оживява


в уменията да развиваш всичките си сетива и да ги използваш, едновременно да предизвикват и да успяват да предизвикат фантазията ти, да измисляш, изиграваш, оживяваш“, и до днес говори така вдъхновено за приятелите си от плат тя. След като вратата на НАТФИЗ се затваря след дипломираната Таня, започва работа в „Образователен театър“, но частната институция не й предоставя приятелската атмосфера, с която е свикнала в Академията. През 2004-а намира истинското си място ДКТ „К. Величков“ в Пазарджик. В свободното си време играе в частни представления, с които обикаля света, а преди ГлухАРТчета преподава в други школи. Идеята й за собствена обаче се ражда от една от учителките на сина й Петър и покана да участва в училищен проект „Успех“, който продължил две години и обогатил достатъчно опита й за работа с деца. Дал й увереност, която Таня започнала да трупа още преди години като преподавател на най-малките таланти в МОНТФИЗ. Пък и освен актьорското образование, зад гърба си има диплома по начална педагогика от Софийския университет. Така през 2016-та се ражда ГлухАРТчета.


ПРОГРАМА НА СОФИЯ МОНО ЗА ДЕЦА

Начален час 13:30 ч и вход свободен!


1 юни - “Бременските музиканти” - “ГлухАРТчета” + работилничка за кукли

2 юни - “Сън в лятна нощ” - театрална школа “Ведна”

4 юни – “Библиотека за всеки" - в партньорство с Национална библиотека. Разходка по пътя на книгите “от праисторическите писмени знаци до дигиталната ера”

5 юни – “Европейските тийн идоли” - среща-дискусия с писателката Юлия Спиридонова

6 юни – “Обърканото стихотворение” – 38 ОУ “Васил Априлов”.

8 юни – Работилница за сапунени балони с театър „Мале Мале“ и асоциация АРДУС

ОСНОВНА ПРОГРАМА НА СОФИЯ МОНО

Начален час 21 часа!


1 юни – "Променяне“ – Йоана Буковска –Давидова

2 юни – “Аз, досадникът“ – Мариан Бачев и Александър Кадиев

3 юни – “Чамкория” – Захари Бахаров

4 юни – Кино вечер – “Уют” – филм на Камен Донев

5 юни – “Черното пиле” - Мариус Куркински

6 юни – “Любовникът” - Радина Кърджилова и Деян Донков

7 юни – “Възгледите на един учител за всеобщата просвета” – Камен Донев

8 юни – “Възгледите на един учител за народното творчество“ - Камен Донев

9 юни – “Сън в лятна нощ” - Казанлъшки театър “Любомир Кабакчиев” (спектакълът се играе без сцена)

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.