Таня Цанева, говорителят на ЦИК пред

Таня Цанева, говорителят на ЦИК пред "Монитор": Купуваме машини, които да се ползват за всички видове избори

Всяка РИК може да поиска изборният ден да започне в 5.00 ч. сутринта

В епидемичната обстановка е възможно да има по-малко желаещи за членове в секциите, изтъква Цанева пред "Монитор"

- Г-жо Цанева, новите мерки предвиждат удължаване на епидемичната обстановка до края на януари. Догодина обаче има избори за НС. Очаквате ли промяна и изместване на вота за по-късна дата?

- Предстоят два вида избори догодина - за народни представители и за президент, които ще трябва да се проведат в пандемична обстановка. Централната избирателна комисия при строги епидемиологични мерки през месец септември произведе частичните местни избори, за които бяха предприети всички необходими мерки за опазване здравето на избирателите. Дали ще има изместване на вота, това ЦИК не може да каже, защото изборите се насрочват с Указ на президента не по-късно от 60 дни преди деня на вота, а ЦИК е отговорна за тяхното произвеждане. Достатъчно дълъг период от време има до провеждането им, за да може да се прогнозира отсега какво би могло да се случи.

- Как ще премине вотът в пандемична обстановка? Председателят на ЦИК Александър Андреев вече заговори за започване на изборния ден по-рано - например от 5.00 часа вместо от 7.00?

- В Изборния кодекс е фиксиран изборният ден като часове и начин на провеждане. Според чл. 229, ал. 1 изборният ден се открива от председателя на секционната избирателна комисия в 7,00 часа, ако присъстват повече от половината от членовете на комисията. Изборите се провеждат в неприсъствен ден и продължават до 20,00 часа, като гласуването може да бъде удължено максимум с един час в секции, пред които има чакащи избиратели, които не са успели да упражнят своя вот. Съществува възможност изборният ден да започне с два часа по-рано, ако има направено предложение от РИК, кмет на община или на кметство, и ЦИК вземе такова решение. Тогава секциите могат да отворят в 5 часа сутринта вместо в 7,00 часа. Но това са въпроси, които тепърва ще се обсъждат и ще се решават в зависимост от динамиката на епидемичната обстановка към момента на изборите. Опитът, който имаме от частичните избори тази есен, показа, че мерките, които бяха взети за защитата на избирателите и на членовете на секционните комисии, като дистанция, дезинфекция, носенето на маски и често проветряване на помещенията за гласуване, действат.

- В тази връзка може ли да се вземе решение за удължаване не до 21.00 ч., а до 22.00 часа?

- ЦИК не може да вземе такова решение, защото в Изборния кодекс изрично са определени часовете за началото и края на изборния ден. Единствено Народното събрание като законодателен орган може да прави промени в Изборния кодекс. Централната избирателна комисия няма такива правомощия.

- Всъщност наесен ЦИК вече организира едни избори в условията на COVID - частичните местни. Тогава имаше дезинфекция през 2 часа на стаите, дезинфекция дори на химикалката в тъмната стаичка. Освен тези мерки обаче според вас за вота догодина нужни ли ще са още? Например разделяне на потоците, зелени коридори за възрастните, както е сега за магазините, дезинфекция и на бъдещите машини за гласуване, членовете на секциите с ръкавици, освен с маски?

- На местния вот бяха предприети всички мерки съобразно препоръките на здравния министър и районните здравни инспекции. През септември изборите се произведоха в малки населени места и кметства, съответно с по-малък брой избиратели. За предстоящия парламентарен вот епидемичните мерки ще трябва да бъдат по-сериозни и добре обмислени. ЦИК проучва опита и на други сродни комисии, които вече проведоха избори в обстановка на пандемия. На мен лично ми направи впечатление, че в някои държави, където преди месец се проведоха избори, има сериозно увеличение на мобилните секции, които обслужват избиратели под карантина. Това са само примери в други страни, но какви решения ще се вземат, ще зависи изцяло от ситуацията, в която се намираме към момента на изборите.

- Всъщност визирате Грузия, където имаха подвижни секции за хората под карантина. Доколко е реалистична тази възможност у нас?

- Такива мобилни секции имаше и в Грузия, Молдова и в Босна и Херцеговина. По принцип нашето законодателство в чл. 37 от ИК разрешава да бъдат образувани подвижни избирателни кутии, но за хора с трайни увреждания и изискването към тях е в 14-дневен срок преди изборния ден в писмена форма, чрез заявление по образец да заявят своето желание да упражнят избирателното си право. Ще търсим варианти така да организираме изборите, че те да бъдат проведени демократично и прозрачно, но най-важното е да опазим живота и здравето както на избирателите, така и на членовете на секционните избирателни комисии. С оглед пандемичната обстановка много от членовете на СИК са в рисковата възраст и имам опасения, че за изборите ще има по-малко желаещи да се включат.

- Казахте, че по-голяма част от членовете на секциите са възрастни. При това положение предвиждате ли по-големи възнаграждения като стимули, за да не се отказват в последния момент?

- Все още е рано да се говори за възнаграждения. Знаете, че през 2019-а Централната избирателна комисия промени възнагражденията на членовете на секционните комисии. Една от основните задачи на ЦИК за следващите избори ще бъде организирането и провеждането на по-подробна разяснителна и информационна кампания. От една страна тя ще бъде насочена към опазване живота и здравето на участниците в изборния процес, а от друга – машинното гласуване, което ще се проведе във всяка секция с над 300 избиратели.

- Относно машинното гласуване, колко реалистичен е срокът 10 февруари за доставката на 9600 устройства, заложен в обществената поръчка? Имам предвид, че голяма част от фирмите говориха за нужни минимум 4 месеца, а до 10 февруари са около два и половина?

- Надявам се сериозните фирми и доставчици да имат готовност и да успеят с доставката на машините в срок. И нас сроковете ни притискат и няма как да дадем по-дълъг, защото според изискванията в Изборния кодекс са необходими 30 работни дни устройствата да бъдат одитирани и сертифицирани. Това е една от причините, заради която поставихме тези срокове за доставка. За улеснение на участниците в обществената поръчка е предвидена възможност за доставка на партиден принцип, според която последната машина може да бъде доставена 25 дни преди вота. Тук е моментът да уточня, че ЦИК купува машини, които да се ползват за всички видове избори.

- Т.е. доставка на партиди до началото на март е по-възможният вариант?

- Това ще се разбере, когато изтече срокът за подаване на заявления за участие в поръчката.

- А защо се спряхте на варианта 9600, а не на 10 000, 12 500 или дори 25 000, каквито опции се обсъждаха?

След направен анализ на секциите в страната за последните два избора – за народни представители през 2017 г. и за Европейски парламент през 2019 година, се спряхме на тази цифра. В големите секции с над 300 избиратели бяха необходими 9479 машини, за да се обезпечи обучението на секционните комисии и разяснителната кампания - ние предвидихме още около 100 машини. Бройката от 9600 машини е съобразена с промените в кодекса, които предвиждат в секциите с над 300 избиратели да може освен с машини да се гласува и с хартиени бюлетини.

- Реши ли се въпросът със складовете? Къде ще се съхраняват машините?

На срещата с вицепремиера Томислав Дончев, която се състоя миналия месец по искане на Централната избирателна комисия, получихме уверение, че изпълнителната власт ще поеме ангажимента по складирането и охраната на машините за гласуване.

- А за вота догодина фирмата доставчик ли ще осигури складирането и транспорта до секциите?

- Изпълнителната власт има ангажимент за намиране на склад, опазването на машините е задължение на МВР, а според чл. 213а от Изборния кодекс се предвижда установяването на съответствието на машините да бъде извършвано от Държавната агенция за електронно управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология. Те трябва да подготвят методика, в съответствие с която да извършат сертифицирането и одитирането на специализираните устройства за гласуване. Последващите логистични действия, като доставка до секциите, обучения на членовете на СИК, осигуряване на IT специалисти, които да поддържат и инсталират машините, е ангажимент на доставчика.

- През декември се очаква проучвателна мисия на ОССЕ за нуждата от наблюдение на вота. Какви са очакванията ви?

- Знаете, че ОССЕ идват на всички избори, които се провеждат у нас. Винаги има тяхна мисия, която се среща с Централната избирателна комисия.

- Вие самата бяхте на видеоконференция на ОССЕ. Какви са акцентите от нея?

- Основното е да се търсят нови методи за гласуване, като най-вече се обсъждат гласуване по пощата, чрез пълномощник, електронно гласуване, но за съжаление всеки от изброените видове носи своите отрицателни елементи, като застрашаване тайната на вота.

- След първата среща с ръководството на НС относно местенето достигнахте ли до някакъв компромис със стаите в Партийния дом?

- Постигнахме разбиране с оглед предстоящите избори ЦИК да остане в сградата на парламента. Това, разбира се, не изключва търсенето на подходяща сграда, в която да бъде преместена комисията.

- ЦИК реши ли кой ще замести г-н Андреев като говорител?

Този въпрос ще бъде решен в близките дни.

ВИЗИТКА:

Юрист по образование

Завършила е СУ “Св. Климент Охридски“

Член на ЦИК и в мандата от 2014 до 2019

Владее английски, руски и украински

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ