0

Л егендарните рок групи Тангра и Спринт са сред одобрените за финансиране на нови песни от Музикаутор, пише в днешния си брой "Телеграф".

Легендарните рок групи Тангра и Спринт са сред одобрените за финансиране на нови песни от Музикаутор, пише в днешния си брой "Телеграф".

Проекти на 102 автори ще получат финансова подкрепа от културния фонд за 2020 г. на обща стойност 300 000 лв. В тазгодишната сесия са подадени рекорден брой заявления и общо 186 проекта са се борили за парите. За трета поредна година младите автори участват в самостоятелно класиране, като от подадените 29 кандидатури, 25 получават целева подкрепа.

Новият албум на Тангра ще се казва „По пътя“, а зад него стои основателят на групата Константин Марков. Бившият им солист Станислав Сланев – Стенли пък е одобрен за сингъла „Времето“. Група Спринт ще празнува 40-годишния си юбилей с диска „2х20“. Пианистът Ангел Заберски е одобрен за албум със своеобразно надсвирване с тромпетиста Михаил Йосифов. Групите Хоризонт и Тъмно също ще има свой диск, но заглавието не е обявено. Джереми 3 ще се казва третият албум на групата на Ерсин Мустафов. Певицата Светла Иванова е спечелила с проекта си „Вълшебни песнички и релаксации за деца и родители“, а китаристът на Ритон – Щерион Пилидов ще прави албум с детски песни „Сънчо“. Поетесата Живка Шопова и композиторът Константин Цеков от ФСБ са подготвили образователна книга с песни „12 български празника“. „Искам да те имам“ се нарича съвместната композиция на Миро и Дийп зоун проджект, а Диан Соло е класиран и със самостоятелен ремикс на „Хубава си, моя горо“. Певицата Тони ще се завърне на сцената със сингъла „Близо“.

Освен популярна музика, ще бъдат финансирани и нови произведения в областта на класиката и фолклора. „Младите автори имат интересни идеи и представиха много професионално направени проекти“, коментира рок лъвицата Милена Славова, която бе част от журито. Проф. Симеон Венков обясни, че е оценявал проектите, като се е съобразявал с мелодията, текста, аранжимента, посланието на представената песен, пиеса или албум. „Повечето песни са записани на компютри, но с много добро познаване на техническите възможности и използване на „семпли“, които като звук покриват до голяма степен звученето на оригиналните инструменти. Повече обаче ме зарадваха записите с акустични инструменти, чието въздействие, естествено, е по-силно. Относно текстовете дадох предимство на песните, изпълнени на български език, макар да съм наясно, че творбите на английски или друг език са достъпни за много по-голям кръг от слушатели“, каза още преподавателят от Музикалната академия.

Дивна взима пари за палачинки

Доста от любимците на младежката аудитория са в списъка на одобрените. Дивна ще вземе пари за проекта си „Палачинки“ / „Витамин Д“. Адашките Дарина Йотова – Дара и Дара Екимова ще извадят нови сингли – съответно Pink Love и Apology. Друга звезда на „Вирджиния рекърдс“ - Михаела Маринова е спечелила с Wispers. Шоколадовата перла Прея и Недислав Драгнев от момчешката банда „Войс ъф бойс“ са класирани за EP (мини) албуми. Дебютен диск ще пуснат момичетата от ЛаТиДа и дъщерята на Ваня Щерева – Мила Робърт, който се нарича „Еготрип“. Скандалният певец и режисьор Джийсън Брад Люис за пръв път ще пее на български - „Любим портрет“.