Танева: Започва възстановяване на надвзетите помощи за горски заменки

Танева: Започва възстановяване на надвзетите помощи за горски заменки

Днес МЗХГ ще изпрати уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите, получили държавна помощ за горски заменки. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева време на брифинг в Народното събрание. 

Настоящата трибунка я даваме за да ви информираме за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г." каза Танева. По думите й с влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информирал прокуратурата за извършените заменки. НПО информирали ЕК и започнало проучване дали представлява това неправомерна държавна помощ. 

"В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат тук с решение на НС бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд", уточни тя. По думите й ЕК се произняся, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефециерите да възстановят полученото в повече. 

"В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефециерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв.",каза още Танева. 

Тя уточни, че до края на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.