Танева: Винаги сме имали пряка комуникация с министър Димитров, понякога тя е малко затруднена

Танева: Винаги сме имали пряка комуникация с министър Димитров, понякога тя е малко затруднена

Винаги сме имали пряка комуникация с министър Емил Димитров, понякога тя е малко затруднена. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева от парламентарната трибуна в отговор на министър Емил Димитров.

Час след като Димитров описа проблема с водата в Бургас, министрите Десислава Танева и Петя Аврамова дойдоха в парламента. Земеделският министър Десислава Танева изрази изненада от казаното от екоминистъра Емил Димитров. Тя подчерта, че имала срещи с него по спорните въпроси. 

Танева каза, че последно двамата са разговаряли в понеделник.  

"Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, видях, че е наистина разстроен. Беше много афектиран в началото. В чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му", коментира тя.

Танева посочи, че МОСВ и МЗХГ имат общи теми.

"Нашите две министерства, съответно експертите по отделните дирекции, винаги участват в работни групи, когато се решават въпроси", каза още Танева. По думите й тази колаборация е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции.

"Този разговор беше иницииран от мен, тъй като имаме четири теми, които стоят нерешени в МОСВ. Смятам, че по всички теми след 50-минутния разговор имахме все пак обща визия", каза тя и изтъкна, че е изненадана от това, което е чула.

Според Танева за пръв път чува тезата за война с МРРБ.

"По повод твърдения за непредставени схеми на "Напоителни системи" на язовири. Колежката директор на "Напоителни системи" ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени. Независимо от това още на другия ден в 9.00 сутринта беше в министерството с всички папки и документации. Искам наистина много коректно всичко да бъде представено. Извън това кметът на Бургас ми се обади може би преди доста време. Може би преди 3-4 седмици с молба да предоставим архивна налична проектна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода. Дойде негов строетелен инженер, заместник-кмет, в архивата на едно от поделенията на министерството. Всичко, което е налично и го има, бе предоставено", подчерта Танева.

Тя разкри, че по принцип МХЗХГ винаги имало различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. "Нещо повече, има решение и доклад от оперативно заседание на МС от 13 октомври, в окето МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабядването на Бургас. Всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система по тези въпроси, е направено", даде да се разбере министърът.

По думите й "Напоителни системи" по мярка 4.3 по Програмата за развитие на селските рйони ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали на стойност 50 млн. евро и ще се увеличи достъпът до площи, които могат да бъдат напоявани и до земеделските стопани, които могат да бъдат включени в тази система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.