Поливният сезон е осигурен предвид нивата на язовирите, измерени миналия петък. Това заяви в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод засушаването. Тя участва в информационна срещи по кампанията за Директни плащания 2020 в Сливен.

Министърът посочи, че нивата на язовирите са с много малък процент по-ниски в сравнение с миналата година. Към днешна дата "Напоителни системи" са в състояние да осигурят поливния сезон без да променя условията, уточни Танева. Управителят на "Напоителни системи" - клон Сливен Пламен Иванов информира, че нивото на язовир "Жребчево" е 138 млн. куб. м вода при пълен капацитет - 400 млн. куб. м. От тях 30 млн. куб. м са т. нар. мъртъв обем, който не се използва, а 108 млн. куб. м са налични и достатъчни за провеждане на нормален поливен сезон. Цената няма да бъде променяна. Според графици, определени от МОСВ, през месец януари ще се изпуска вода само за осигуряване на допустим оток в река Тунджа с обем 5 млн. куб. метра. Не е разрешено подаване на вода за енергодобив през февруари.

Министър Танева разясни целите на информационната кампания за Директни плащания 2020, като посочи, че най-важна сред тях е обратната връзка със земеделските производители.

Пред тях ще бъдат представени начинът на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане. Като основна тема министър Танева посочи новата обща селскостопанска политика /ОСП/. Тя допълни, че задачата на екипа е до края на 2020 година е да представи първия вариант на Националния стратегически план за новата ОСП. Сред предложенията, отправени от производителите на първите срещи от кампанията, са опазване на биоразнообразието, на пчелите и др. Информационната кампания ще приключи на 21 февруари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите (ОБНОВЕНА)

Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

БАБХ насочи за унищожаване 5 т турски домати тъпкани с с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати със страна на произход Турция. Цялото количество е въбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване.

Разрешават клане по поръчка на агнета във фермите (ОБНОВЕНА)

Преди Великден и Гергьовден ще бъде разрешено във фермите да се колят агнета по поръчка на хора дошли да си ги купят директно от производителите. Това стана ясно от участието в сутрешния блок на БНТ на земеделския министър Десислава Танева.