Танева: Държавата отдели 2.5 млн. лв. за справяне с чумата през 2018 г.

Танева: Държавата отдели 2.5 млн. лв. за справяне с чумата през 2018 г.

Близо 2.5 млн. лв. отдели държавната хазна, за да се справи с болестта чума по дребните преживни животни. Сумата включва и обезщетенията за стопани с евтанизирани животни. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в парламента днес.

Тя посочи, че същата година страната ни е получила 417 750 евро от Европейски съюз (ЕС), с които Агенцията по храните да покрие разходите за ликвидиране на установените огнища и за други дейности.

Малко по-рано днес от БСП представиха декларация, че правителството е избило неправомерно животните на хората в Странджа, без да има доказателство за чумата през 2018 г. На това Танева отвърна, че в съдебното решение на ВАС не се поставя под съмнение наличието на чумата по дребните преживни животни. В мотивите си той ясно приема, че има установени две заразени животни.

"По повод направения преди това коментар, давам следните пояснения. Цитат от излязлото съдебно решение: "..на първо място от данните в протокола за лабораторното изследване на животните не става ясно какъв е броят на всички изследвани животни от животновъдния обект на касатора - Ани Петрова, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здрави животни, което да определи от своя страна непосредствената опасност от болестта, след като е установено наличие на заболяването само при два броя овце. Тоест съдът в мотивите си ясно приема, че има установени два броя овце със заболяването чума по дребните преживни животни", разясни Танева.

Министърът подчерта, че с решението се отменя заповедта за заличаване на обекта на Ани Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.