В 215 склада държим 4400 т негодни пестициди  (ОБНОВЕНА)

В 215 склада държим 4400 т негодни пестициди (ОБНОВЕНА)

Първи сме в ЕС по обезвреждане на опаковки от препарати за пръскане

Почти 4400 т негодни за употреба пестициди се съхраняват в 215 склада в различни райони на страната. Това сочи информация, предоставена на „Монитор“ от екоминистерството.

Въпросните химикали са в обхвата на българо-швейцарски проект „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“. Към средата на октомври 2019 г. в чуждестранни инсинератори за крайно обезвреждане са предадени повече от 2200 т. Швейцария поема 85% от разходите за реализацията му, останалите 15% - България. За да няма никакво отклонение от нормите, швейцарците са наели външна холандска фирма, която да контролира нещата у нас. Очаква се по


проекта за близо 40 милиона лева


да бъдат почистени негодните пестициди от 100 общини у нас. След като това стане, въпросните складове, които са просмукани от отровите трябва да бъдат съборени, но това ще е за сметка на собствениците на постройките.

Докато старите отрови чакат да заминат на запад, се оказва, че България е първа в Европа по оползотворяване на празни опаковки от пестициди и други химически препарати за растителна защита. Това стана ясно на конференция, на която бе представена Системата за събиране и управление на тези опаковки, която се управлява от Асоциация "Растително-защитна индустрия България" (АРИБ). От началото на годината са събрани и преработени над 97 на сто от тези опаковки.

„От тях 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени“, отчете министърът на земеделието Десислава Танева на годишна конференция на тема "За чисто земеделие и сигурна околна среда 2019 г.", учредена от Асоциация растително-защитна индустрия България (АРИБ). Средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 г. са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара според Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА). Данните сочат още, че наред с България


оползотворяване над 75% има само в Германия, Унгария и Франция.


Между половината и три четвърти е достигнатият дял в Испания, Полша и Румъния. Според Стивън Бърк, координатор на проекта от ЕСРА, малко са страните от Европа, където има толкова висок процент на оползотворяване, като България.

Преработването на опаковките се случва благодарение на Системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ). До настоящия момент в нея участват около 4000 земеделски стопани. Системата започна да действа през 2013 г. През първата година от създаването на системата са събрани малко над 5 тона опаковки от продукти за растителна защита основно в района на област Добрич. Две години по-късно е била обхваната Северна България, а от 2017-та цялата страна. От началото на настоящата година количеството достига около 500 тона.

От своя страна Детелин Куцаров, председател на АРИБ, се похвали, че вече 5 години в България има система за събиране на отпадъците от пестициди.

Председателят на Нaционалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов каза, че това е едно от малкото доброволни начинания, работещо толкова добре. Той предложи да се организират депа за събиране на празните опаковки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.