Танцови сили от 5 държави се събират във FRACTUS
3

Танцови сили от 5 държави се събират във FRACTUS

Сцена „Дерида“ на ул. „Цар Самуил“ 32 кани на премиера на иновативен спектакъл на хореографа Живко Желязков, част от мащабно европейско партньорство. В петък и събота от 19.30 ч. там ще се състои дългоочакваната премиера на сценичната версия на FRACTUS - визуален танцов пърформанс, резултат на двугодишен проект между пет от водещите в Европа организации в сферата на съвременния танц. Представленията ще се проведат при спазване на ограниченията, които гарантират безопасна среда на гостите.

Партньори на проекта са италианската емблематична компания - Балетът на Рим (Balletto di Roma),  италианският университет „Ла Сапиенца“, държавният полски театър (Polish dance theatre), чешката комания 420 People и португалската танцова компания „Алмада“.   Първоначалната идея за представяне на проекта е да бъде част от фестивал, който да се ротира в петте партньорски държави и да представя пет различни танцови продукции. Поради пандемичната ситуация, концепцията е претърпяла промяна и формата на представяне се превърна в хибридна между дигиталното и реалното.

FRACTUS е визуален танцов пърформанс, в който телата взаимодействат помежду си в определена геометрична структура. В представлението тази вътрешна взаимовръзка се развива многопластово, като изгражда универсална закономерност в отношенията, която асоциативно повежда зрителя към лично преживяване. Тази визуална експресия следва естествената закономерност на фракталите, които са геометрични фигури, изградени от по-малки себеподобни части. Те се движат в така наречения организиран хаос, в който всяка съставна част развива своя траектория, ограничена в обща геометрична фигура. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, което позволява на зрителя да изгради свое триизмерно пространство.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, избран за един от водещите европейски хореографи за 2018 г. от платформата Aerowaves - dance across Europe, а визуалната среда е на Владислав Илиев от студио „Форматик“ (Phormatic), познат със своите мапинги в градска среда. Звуковата среда е на композитора Иван Шопов, чиито проекти „Авигея“, „Три гайди“ и лейбълите Balkansky и COOH набраха светована популярност.

Изпълнители са Филип Миланов, Вяра Болградова, Симона Тодорова и Ивона Машова, чиито физически умения прекрачват границите на възможното.

Представления на „Дерида“ са гостували в Израел, Канада, Германия, Китай, Швейцария, Испания, Северна Македония, Румъния, Унгария и др.

Билети могат да бъдат закупени онлайн от https://epaygo.bg/1622673547 или на  касата на сцена „Дерида“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.