От лятото сметките за ток във фермите скочиха двойно (ИНТЕРВЮ)

Председателят на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите:

От лятото сметките за ток във фермите скочиха двойно (ИНТЕРВЮ)

  • Над половината от фактурите ни са за преноса на енергията
  • Млякото в магазините поскъпва, а изкупната му цена се покачи само с 4 ст./л
  • Корупцията удря най-силно малките и средните стопани
  • Промените в климата свалят производството на мляко

- Г-н Колев, с колко се увеличиха разходите на животновъдите за електроенергия в последните месеци?

- Двойно. Токът през лятото беше около 700 лв., а последната ми фактура е над два пъти по-висока и надхвърля 1440 лв. Прави впечатление, че са прекалено високи таксите за преноса на електроенергията до обектите на потребителите. В същото време всичките стълбове и жици на енергийните дружества минават през имотите на хората. Заради тази инфраструктура селските стопани са принудени да не засаждат площите под тях с трайни насаждения. Нито пък може да се строи стопанска сграда. В същото време доставчиците на ток не плащат никакъв наем за използването на тези имоти за собствените си съоръжения. На практика тези дружества са държава в държавата.

- Каква е сумата на таксите за пренос, за които споменавате?

- Повече е стойността на получавания ток. Над половината от фактурата е за преноса. Тези такси са им чиста печалба. Независимо от всичко винаги може да се преразгледат условията на работа на ерепетата, за да може абонатите да не се натоварват, и то по време на криза.

- За какво е необходима основно електроенергията в животновъдните ферми? През зимата налага ли се допълнително отопление за помещенията с животните?

- В помещенията с животните температурата трябва да е около 25 градуса, но не се използва никакво допълнително отопление. Те сами, от телесната си топлина поддържат това ниво на температурата. За отопление нищо не се влага и даже има отгоре отдушници. Единственото отопление, което се използва, е за пилетата и малките прасета. При телетата с несменяема постеля също не се налага отопление. Токът се използва във фермите за доене на кравите и другите млекодайни животни, за поенето им, за подготовката на фуражните смески. Поскъпването на горивата също е проблем за животновъдите, защото е необходимо за селскостопанските машини, обслужващи дворовете на фермите и нивите на стопаните.

- Вашият договор за осигуряване на електроенергия с доставчик от последна инстанция ли е или с търговец?

- Имам договор с конкретна фирма доставчик. Въпреки това е скъпо и не може като цената на тока на борсата да скача, а с него да се увеличават и таксите за преноса на енергията до абонатите. Поне тази такса може да не се променя. Най-лошото е, че този въпрос не се повдига изобщо. И в медиите не се пише много-много за него. От намаляването на стойността на преноса може да се намалят цените на електроенергията. Ефектът би бил същият все едно е свален ДДС за тока, каквато мярка са планирали в Чехия. Няма логика обаче токът и преносът му поскъпват, а изкупните цени на млякото да се увеличават минимално. В магазините пък скочат ли горивата и тока, веднага цената скача много повече. Една кофичка кисело мляко (400 грама) е поне 1,35 лв. От един литър прясно мляко стават 2 кофички и половина. Така килограмът излиза около 3 лева.

- В сравнение със Западна Европа какви са субсидиите на българските животновъди и по-специално на говедовъдите?

- Наполовина са по-ниски. На глава говедо у нас са 600-700 лв., а при тях - 400-500 евро. В България най-големият проблем е финансирането на проектите на фермерите. Тази схема дава възможност за най-голямата корупция. Затова трябва да остане само подпомагането по ос едно, а да се заличи ос две. Така има шанс корупцията в Държавен фонд „Земеделие“ да падне с 90%. По въпросната втора ос се разпределят парите, които минават за инвестиционните проекти. По нея има много консултанти, на които трябва да се дава бакшиш, за да мине проектът и да се одобри. Накрая вместо 50% от стойността да вземе бенефициентът на него му остават доста по-малко, защото трябва да плати и лихви на банката за кредитите. Причината е, че направиха една точкова система, която е изгодна само за големите фирми в сектора.

- Проблемът, за който говорите, кои селскостопански производители най-много ощетява?

- От това най-много страдат малките и средните ферми. Обикновено става дума за стопани, отглеждащи до 150 крави. Фамилните стопанства са с до 50 крави. В Гърция и Германия няма такава втора ос с проекти. Ако я махнем, няма да открием топлата вода.

- Казвате, че там субсидиите на глава добитък е много по-висока и на стопаните им остават достатъчно пари сами да инвестират в изграждането на ферма или разширяването й. Това ли имате предвид?

- Да. Така е. По този начин, разполагайки с повече средства, имат възможност сами да решават какво да правят с тях и как да ги инвестират в бизнеса си  - дали да си купят трактор, други машини или да построят нова ферма. Най-важното е, че те знаят какви субсидии да очакват, а не да се надяват на разни консултанти, които вземат проценти от стойността на проекта за подготовката му и отделно да се дават други суми на други места. В България се отчитат някакви милиарди, които били отпускани за животновъдите, а на практика това не е така. Половината от тези пари отиват в консултантските фирми и за подкупи и затова корупцията цъфти. Това го знаят и в Европа. Като идват тук техни представители – винаги им го казваме.

- С какви други проблеми се сблъскват стопаните с малки и средни животновъдни ферми?

- Има голямо поскъпване на фуражите. Спрямо миналата година цените им са се увеличили поне с 50 на сто.

- Преди малко споменахте за поскъпването на млякото в магазините за продажба на дребно. На какво ниво е изкупната цена на суровото мляко в момента?

- Веднъж изкупната цена бе вдигната с 1 стотинка  за литър, а след това с още 3 стотинки и общо повишението стана 4 стотинки. Питам ги мандраджиите с тези стотинки какво може да се купи, а те не отговарят нищо. Само пращат анекс към договора за подписването на това увеличение на изкупната цена млякото. В момента суровото мляко се изкупува за 69 стотинки за литър.

- В момента как оценявате състоянието на млечното говедовъдството в сравнение с другите страни от Евросъюза? Какво е поголовието на кравите у нас?

- Млечното говедовъдство е на изчезване. Причините не са само икономически. От месеци в цяла Европа има глад на мляко. Догодина на континента ще има дефицит за мляко. Няма да има и сухи млека дори.

- Да не се е появила някаква пандемия, която мори млечните крави?

- Не. Причината е в климатичните промени и топлинния стрес, на който са подложени животните. Кравите вече дават много по-малко мляко, отколкото досега. Освен това спад на млеконадоя се получава и от ваксините, слагани срещу модуларния дерматит всяка година през април. След това идват летните жеги. Така до октомври не можем да решим проблемите със спада на млеконадоя.

- Само в планинските райони у нас ли ще може да се гледат млечни крави?

- И в планината е вече топло. Само вечер падат температурите. През деня и там е жега. Хване ли ги слънцето животните, те не се интересуват от яденето. Само търсят пръскалките и вентилаторите, за да се разхладят и търсят сянката. Не ядат изобщо и така млеконадоят пада много.

 

ВИЗИТКА

 Танчо Колев е роден в Стара Загора

 Започва да се занимава с животновъдство през 1995 г.

 Отглежда говеда и овце

 През 2008 г. основава Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.