0

Л ия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко ще изпълнят "Танц за трио" в зала "България". Концертът ще се състои на 8 октомври, съобщават организаторите от "Кантус фирмус".

Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко ще изпълнят "Танц за трио" в зала "България". Концертът ще се състои на 8 октомври, съобщават организаторите от "Кантус фирмус".

В събитието участват тримата млади музиканти - Лия (цигулка), Атанас (виолончело) и Виктория (пиано) и това е първата им съвместна изява като трио.

"Това е една от най-престижните сцени у нас и ние много се вълнуваме", казва виолончелистът.

Концертът ще започне с "Танц на калдъръм" от Добринка Табакова, която подготвя нов аранжимент на пиесата специално за събитието.

За цигуларката Лия Петрова това ще бъде първа среща с музиката на Табакова.

"В творбата има много контрастни състояния, както и фолклорни елементи. Тази музика ни кара да търсим, да експериментираме и това е хубаво, защото за един музикант е опасно да остане в зоната си на комфорт", казва Лия Петрова.

С музика от Роберт Шуман - Адажио и Алегро опус 70 за виолончело и пиано ще се представят Атанас Кръстев и Виктория Василенко.

Финалната композиция в концерта е четиричастното Клавирно трио No2 от Йоханес Брамс.

"В тези времена наистина е важно да поддържаме изкуството чрез живия контакт с публиката, затова си струва да се чуе тази програма. Надявам се по-често да имаме такива възможности и никакви пандемични ограничения да не осуетяват нашите планове, защото имаме още много интересни идеи", допълва Атанас Кръстев.