0

Т ематична филмова седмица „Танц Филм Фест“ ще предшества от 24 до 30 септември в кино "Люмиер Лидл" най-утвърдения и престижен кинофорум у нас – Киномания. Тя ще представи селекция от игрални и документални филми на тема класически и модерен танц, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на това изкуство.

Тематична филмова седмица „Танц Филм Фест“ ще предшества от 24 до 30 септември в кино "Люмиер Лидл" най-утвърдения и престижен кинофорум у нас – Киномания. Тя ще представи селекция от игрални и документални филми на тема класически и модерен танц, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на това изкуство.

Форумът ще бъде открит с филм, който се превърна в хит в програмата на миналогодишното издание на Киномания - „Рудолф Нуреев: Бялата врана”, който ще може да се гледа и на 30 септември от 19.00 ч. Филмът проследява житейския път на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Режисьор е Ралф Файнс.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и коронната му партньорка Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември от 18.30 ч. Това е екранизацията на балета „Лебедово езеро” с режисьор Трък Бранс. Когато постановката на Виенската опера е заснета, Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на Нуреев след бягството му от СССР тъкмо набира скорост. С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на великия балет на Чайковски. За това изпълнение самият Нуреев казва: „Танцувахме като едно тяло и една душа”.

Ще има и филм за кралицата на танца - „Айсидора Дънкан“. „Аз просто изтанцувах живота си“, споделя създателката на модерния балет, а посветената й вдъхновяваща творба зрителите ще могат да видят на 29 септември от 16 ч. Режисьор е Карел Райс, а в образа на божествената Айсидора се превъплъщава актрисата Ванеса Редгрейв. В този филм 30-годишната по време на снимките Редгрейв прави феноменална роля. Сред великите филми за балета, с които публиката на „Танц Филм Фест“ ще се запознае, е и „Червените пантофки“, спечелил „Оскар“ за музика и сценография. Той разкрива живота зад кулисите на големия театър. Режисьори са Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър. Това е един от първите филми, заснети на новата за времето си система Technicolor. В категорията „Модерен балет” на форума се открояват 2 изключителни произведения на съвременния танц - „Кафе Мюлер” (27 септември от 19 ч.) на хореографа Пина Бауш и запис от представлението „Бежар: Деветата симфония” (28 септември от 20 ч.).