Таксито поскъпва поне с левче на курс

Таксито поскъпва поне с левче на курс

В Кюстендил возят от точка до точка за 2,50 лв., в Пловдив и Търново не са пипали цените

Тръгна поскъпване на такситата, след като фирми в София, Русе, Кюстендил и Дупница вдигнаха първоначалната такса за ползване на услугата, показа проверка на „Монитор“.

Така първоначалната такса на един от превозвачите в столицата вече е 1,56 лева за километър, вместо досегашните 75 ст./км. В Русе фирма вдигна първоначалната такса на 2,00 лв., като цената на километър на минута престой остава същата. От 6,00 до 22,00 часа тарифата е 0,89 лв., а от 22,00 до 6,00 часа – 0,99 лева. Минутата престой е 0,25 лева.

Увеличението стана възможно,

след като транспортното министерство одобри скока

на първоначалната тарифа на таксиметровите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове. По сметките на министерството това означава 1 лв. отгоре на курс.

В Дупница увеличението на първоначалната такса е двойно. Вместо по 70 ст. клиентите вече плащат по 1,40 лв., като после цената за пробег остава същата - дневната тарифа 75 ст./км и нощна 80 ст./за км. „При нас увеличението е минимално. Цената тръгва от 1,40 лева първоначална такса през деня и 1,60 лева първоначална такса през нощта. Тарифите за километър пробег остават 85 ст. Нощна, 75 ст. дневна“, коментираха от таксиметрова фирма в Дупница.

В Кюстендил услугата „от точка до точка“ вече струва 2,50 лв., при досегашните 2 лв. Независимо от разстоянието сумата е една и съща, като тя се отнася единствено за пределите на града.

Единични фирми вече са вдигнали първоначалната такса. В София също. Увеличението ще е 2 пъти тарифата на километър, но по думите му въпросният превозвач е написал 1,54 лв., но е нарушил закона, защото трябва да е 1,56 лв., съобщи за „Монитор“ Сава Комитов - председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

„В цялата страна срокът да пренастроят таксиметровите апарати с новите тарифи е 4 май“, припомни Комитов. Той предупреди, че

в столицата трябва нещата да се задвижат бързо

защото след като се пипне тарифната електроника на жълтата кола, то апаратът трябва задължително да мине на метрологична проверка и да се види дали всичко е наред. „В правомощията на лицензирания превозвач е определянето на цените“, припомни браншовикът. Ако до 10 дни не стане това, то няма да можем да спазим законно установения срок“, допълни Комитов.

Той припомни, че отдавна в бранша се постъпва командно-административно с минимални, максимални цени и първоначалните такси. „Затова искат не искат фирмите ще трябва да въведат новите стартови такси, които ще са различни за дневната и нощната тарифа“, каза още той.

Такситата в Хасково са поскъпнали с между 50 ст. и левче на курс при различните фирми за година. При повечето компании първоначалната такса е вдигната от 1,10 на 1,35 лв. Дневната стойност за километър е поскъпнала от 80 ст. до 95 ст., а нощната е вече 1,05 лв. Цената за минута престой е скочила с 15 до 30 ст.

В Пловдив возят на сегашните цени от 2 г.

съобщи за “Монитор“ Димитър Паскалев, член на Националния таксиметров синдикат. Той уточни, че срокът за повишаване на първоначалната такса с оглед изискванията на закона, е тримесечен. "С колко ще бъде повишена цената зависи от решение на ОбС. Според закона трябва да бъде 2-3 пъти от цената на километър, но решението се взима от съветниците", каза той. По думите му в момента такситата от различните фирми в Пловдив карат почти на една и съща първоначална цена - 0,99 лв. Дневната тарифа е 0,82 лв, а нощната - 0,92 лв. Престоят е 0,20 лв. Във Велико Търново такситата за последно вдигнаха цените си преди около три години. Дневната тарифа е 0,99 ст., нощната - 1,29 лв. Първоначалната такса е 1 лв. В Добрич цената на километър през деня е 1 лв., нощната е 1,20 лв. 1,50 лв. е първоначалната такса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.