Такситата в София с 300 лв. данък и през 2022 г.

Такситата в София с 300 лв. данък и през 2022 г.

Транспортното министерство готви нова методика за цените

Столичните таксита да плащат 300 лв. данък и през 2022 г. Това предложение бе представено на транспортна комисия в Столичния общински съвет. 

Налогът за таксиметровия бранш беше намален и през настоящата година, заради коронавируса. До миналата година такситата плащаха 850 лв. През 2021 г. бе свален на 300 лв., а транспортното министерство компенсира общината за намалените приходи от данъка като парите са за сметка на  държавния бюджет. Сега общинарите ще настояват за същото, а ако кметството не бъде компенсирано, шофьорите ще трябва да заплатят пълния данък.

В началото на септември такситата в столицата поискаха нови цени на минималните и максималните тарифи, тъй като, по думите им, сегашните за София са в сила от 2012 г. Според фирмите, минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа - 1,74 лв./км., за да може един шофьор, при 22 работни дни в месеца, да си гарантира 1600 лева заплата. Минималната тарифа в столицата в момента е 0,77 лв./км., а максималната 0,88 лв./км. При нощната тарифа минималната тарифа е 1,30 лв./км., а максималната – 1,60 лв./км.

На комисията в СОС стана ясно, че от бранша са провели срещи и с министерството на транспорта. На нея от транспортното министерство са поели ангажимент да изготвят нова методика за ценообразуването на таксиметровите услуги и да я предостави на общинските съвети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.