Такса смет в София замръзва и догодина

Такса смет в София замръзва и догодина

22 млн. лв. повече за чистота на града през 2019г.

Такса смет за софиянци няма да бъде променяна през 2019г., съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. В плановете на „Московска“ 33 за следващата година са заложени 22 млн. лв. повече за чистотата на града.

"В момента предвижданията ни са план-сметката да е на стойност 250 985 776 лв. Това е с 12 процента повече от заложените средства през 2018 г. Предвидили сме за поредна година увеличаване на събирането на едрогабаритни отпадъци – стари дограми, стари врати, мебели, отбеляза тя и допълни, че идеята е те да не стигат до нерегламентирано изгаряне", обясни зам-кметът по екология Йоана Христова. Средствата за едрогабаритни отпадъци ще са с 1,5 млн.лв. повече. За събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване "Московска" 33 ще задели 63 млн. лв. Планирани са 7,6 млн. лв. повече и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Христова отбеляза, че догодина ще бъде удвоено миенето на улиците и ще се увеличи делът на машинното метене за сметка на ръчното. Улиците на масовия градски транспорт ще се чистят само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и на велоалеи. В бюджета за чистота на града са предвидени и средства за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените зони и възстановените междублокови пространства.

През 2019 г. Столична община планира да отдели 55 млн. лв. за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата, инсталациите и съоръженията за обезвреждане на битовите отпадъци, рециклиране и оползотворяване, вкл. увеличение на средствата за рекултивация на депата Суходол и Садината, както и за дейности по  проектиране на Центъра за биомаса и други. С 570 хил. лв. пък ще нарасне сумата за транспорт и оползотворяване на RDF-гориво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.