Такса смет в община Пазарджик поскъпва средно с 30% от догодина

Такса смет в община Пазарджик поскъпва средно с 30% от догодина

Такса смет в община Пазарджик поскъпва от 1 януари 2022 г. средно с 30 %. Това решиха общинските съветници на града, след като 26 от тях гласуваха за повишението, 13 бяха против, един се въздържа, а един не гласува.

Така за 2022 година увеличението за отделните имоти и собствености ще е-за застроени жилищни и вилни имоти и застроени нежилищни имоти на граждани в районите на обслужване в гр. Пазарджик от 4,7 на 6,0 промила върху данъчната оценка на имота. За застроени жилищни и вилни имоти и застроени нежилищни имоти на граждани в районите на обслужване в останалите населени места от 8,0 на 12,0 промила върху данъчната оценка на имота.

За незастроени жилищни и нежилищни имоти на гражданите в районите на обслужване, както и за жилищни и вилни имоти на гражданите извън районите на обслужване в гр. Пазарджик от 2,9 на 3,9 промила върху данъчната оценка на имота. Според кмета на общината Тодор Попов в бюджета за идната година ще са необходими 14,5 млн.лв. за покриване на услугата сметопочистване и сметоизвозване в града и в 31 села в района, както и за почистване на нерегламентираните сметища.

В таксата влизат и отчисленията, които общината прави за РИОСВ, както и разходите по функционирането на депото за твърди битови отпадъци. Влизат и дейностите за поддръжка на всички зони за отдих и спорт, междублокови пространства, които вече станаха доста в нашия град, тъй като ние сме добри стопани и си поддържаме града такъм какъвто трябва да бъде, обясни градоначалникът. Очакваните приходи от събирания са около 9 милиона лева и в това очертава дефицит от 4 млн.лв. в местната хазна. 

Ако ние не увеличим таксата дори и с 30% за следващата година в един момент пред нас ще възникне дефицит от около 5-6 милиона лева. Ситуацията свързана с Ковид, с различни ограничения на икономическите активности, със стагнацията във всички икономически сектори-те веднага рефлектират върху събираемостта, която имаме по различни пера на общинския бюджет.

За тази година очакваме едно неизпълнения в рамките на 6 до 8% като цяло. Затова, ако не предприемем стъпката с повишаване на таксата, ще бъдем изправени пред много предизвикателства, т.е. можем да стигнем до там, че част от услугата да бъде проблемна и нали се сещате какво става, ако два-три дни не бъде извозван боклукът.

Разходите само за тази услуга във всички села са 5 милиона и 200 хиляди лева, а от такса смет в селата сме събрали до момента 1,6 милиона лева, и максимум да станат 1,8 милиона лева до рая на годината. Т.е. ако трябва да увеличим таксата за селата, така че да покрием изцяло услугите, трябва увеличението да е 300%, а не 30%, мотивира се Попов. По негови изчисления сметките на гражданите за ТБО ще се повишат с около 30-50 лв. годишно или за ден това са 6-7 стотинки. Това е социално поносима цена, за да може системата да функционира, подчерта кметът на Пазарджик по време на сесията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.