Тайно тричат кучета в Бродилово (ТЕМАТА)

Дервиши гонят зли сили и къпят младоженци за здраве през януари и февруари

Тайно тричат кучета в Бродилово (ТЕМАТА)

Разиграват властите и природозащитниците, за да спазят традицията

Самобитният обичай „тричане” все още е жив в странджанското село Бродилово. Въпреки, че е забранен от 2011 г. и официално не се практикува, местните са съхранили и до днес традицията и ритуала се извършва тайно.

Тричането е древен обичай, при който се завързва куче през гърдите и се върти на въже, след което се хвърля във водата. Изпълнява се винаги в съботата преди Сирни заговезни. Местните хора твърдят, че това помага на кучетата да са здрави и символично прогонват злите сили.

След като преди десетина години "тричането" бе заклеймено като варварски обичай и истинска диващина, официалното му провеждане вече е немислимо. Бродиловци обаче продължават да "тричат", но далеч от любопитни погледи. 

Наближи ли края на февруари, в странджанското село започват игра на котка и мишка. Местни жители и власти се дебнат заради скандалния обичай тричане. Макар да е забранен от доста години, хората в селото не спират да търсят начини, за да надхитрят природозащитниците и да спазят традицията.


Официално обаче се кълнат, че тричане вече няма,

и няма да има. Заявяват го сърдито, все едно от това зависи живота им. "Стига сте ни тормозили вече, не ви ли омръзна! Всяка година едно и също - тричане, та тричане! Няма да има тричане, ще празнуваме само кукеровден и толкова", отговаря кметът на селото, видимо изнервен от въпроса с тричането.

Местните ще празнуват кукеровден тази година в съботата преди Сирни заговезни,  който в миналото започваше с обичая "тричане". В Бродилово са наясно, че още преди да съмне, селото ще гъмжи от полиция и природозащитници, които зорко ще дебнат от всички страни, както се случва през последните десет години.


Затова и вероятно тричане в събота няма да има.


Защитниците на животни обаче подочули, че бродиловци са решили да пак да си надвият на масрафа. Според клюките, те планирали да тричат животинките в неделя или понеделник, след като празникът премине и страстите утихнат, а неканените гости си заминат.
Публична тайна е, че тричането в Бродилово никога не е спирало.

"Това е стар обичай и хората си го правят. След скандалите и официалната забрана, бродиловци започнаха да го практикуват в домовете си. Всеки трича кучето си на двора. Нищо лошо няма, правят го за здраве и пазят една традиция. Нито едно животно не е умряло от това. Това, че тричането е бесене не е вярно, кучетата се закачат на въжета и се въртят няколко пъти във въздуха, после се къпят. Самата дума тричане означава "церене" и "лекуване". Заради истерията около тричането, която се повтаря всеки февруари от години, бродиловци са сърдити на света. Щом чуят някой да пита за тричане, стават нервни и раздразнителни и бързат да приключат разговора.

"Какво ще правим си е наша работа.


Изкарахте ни тука като някакви изроди, които изтезават кучетата си.


Лепнахте ни етикет на диваци", отговарят гневно бродиловци и повече не желаят да говорят по темата.

Младоженци от Перущица се къпят в реката за здраве на Ивановден по стар стил. Обичаят се нарича „Къпанки“ и се провежда ежегодно на 20 януари.

Записването тази година е до 12 януари, съобщиха от местната община. В ритуала могат да участват само мъже, сключили граждански брак през 2021г. „Къпанки“ е уникален обичай и се прави само в Перущица.

Младите мъже, които са се оженили през изминалата година, се потапят в реката за здраве и берекет. Перущенци свързват скачането във вира и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в него, толкова по-плодородна ще е годината. Хората вярват, че всеки престрашил се да скочи в реката няма да боледува през цялата година, а в дома му ще цари разбирателство и благополучие.


Защото къпанките са обичай, символизиращ сила и мъжество.

А мъжете, нагазили във водите ги чака и радостта от бащинството. Според поверието преди да седнат на празничната трапеза младоженците пълнят ръкав от ризата на булките с вода от реката, за да ги дарят те със силно и здраво потомство. 

Празникът е съпроводен с много веселие, закачки с младоженците и разбира се с много вино за кураж и сгряване на младоженците, приятелите и роднини. Тази година обичаят отново ще се проведе на 20 януари от 11 часа на вира до Чолаковия мост.

Дервишите от пазарджишкото село Лесичово неслучайно са признати за „живи човешки съкровища“ в номинацията на Министерство на културата за нематериално културно наследство и грабнаха заслужено приза преди 6 години с обичая, който пресъздават. Всяка година, в края на месец февруари или началото на месец март, на Сирни Заговезни в селото се провежда традиционния празник “Дервишовден“. Няколко дни преди празника вечерно време селото се оглася от звучните мелодии на звънците. За този празник


населението се подготвя дълго време и на самия празник с радост посреща дервишите.

Рано сутринта на Сирни заговезни дервишите посещават домовете на свои близки, за да изгонят злите духове, да пожелаят много здраве и изобилие. Домакините ги посрещат с пита и баница, почерпват ги, и ако има член от семейството, който боледува, или страхливи деца, ги прескачат, за да изчезне болестта и страха. Отскубват косми от дервишите, завиват ги с червен конец и ги скриват в оградата на дома си, за да ги предпазват от лоши случки.
Към 10 часа от различни посоки към селския мегдан се отправят дервишите. Там, на мегдана, се е стекло почти цялото село. Пред хилядното множество дервишите изпълняват различни номера. Лесичовските дервиши са атрактивни и с маската-кюляф, която представлява кожа, преметната през главата и достигаща до кръста на дервиша. На маската има и“очила“, за да може да вижда. На кръста си носят от 3 до 6 медни звънци и една калъчка –(дървена сабя).
Костюмите на арапите се състоят от бели дрехи със закачени по тях малки кожлета, по лицето са начернени, а на главите си носят разноцветно украсени кауци. Техните звънци са малки, бакърени, до шест на брой. И в други селища в пазарджишко се отбелязват празници с участието на дервиши, джумали или кукери, както ги наричат в отделните села-напр.Варвара, Главиница, Виноградец, Калугерово, Попинци и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.